Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebbe Stjernefeldt

Vår pappa avled vid midnatt den första advent efter en tids sjukdom.

Han kunde, tack vare mamma, vistas hemma ända till slutet. Den sista veckan fick hon hjälp av vänlig och professionell personal från Brunflo hemtjänst. Vi är mycket tacksamma för detta.

Ebbe växte upp på Villavägen i Brunflo. Som enda barn i syskonskaran fick han möjlighet att ta realen och därefter studentexamen. I början av 50-talet träffade han mamma som kom från Näcksta i Hackås och de gifte sig 1953. Han fick först arbete på Riksbanken, sedan blev han skolkamrer och därefter kommunalkamrer. Så småningom studerade han på förvaltningslinjen på Socialinstitutet i Stockholm. Därefter blev han anställd som revisor på Kommunförbundet och reste då runt i kommuner och pastorat i Jämtlands län. Pappas arbete förde vår familj till olika platser som Visby, Åsarna, Upplands Väsby, Gävle, Östersund och sedan åter till Brunflo.

Sin konstnärliga ådra odlade Ebbe under sin lediga tid. Främst var det musikintresset och fiolspelningen. Han spelade lika gärna klassisk musik som folkmusik, och komponerade till och med egna stycken. Opera och operett tyckte han också om och han brukade skämta – med ett visst allvar bakom – att han borde ha blivit operasångare. Operasångare kanske han inte hade röstresurser för men däremot hade han kunnat satsa på en karriär som violinist. Att teckna var också ett stort intresse och han var en skicklig serietecknare med förkärlek för karikatyrteckning. Han tyckte också om att vandra i skogen, plocka bär och att åka skidor i ospårad terräng. Elljusspår var inget för honom – han ville upptäcka naturen på sitt eget sätt. Särskilt uppskattade han att vara vid fritidshuset vid Näkten

Pappa läste litteratur i många olika genrer; klassiska och historiska romaner, böcker om mysticism och fjärran kulturer, politik med mera. Nyfikenheten på omvärlden var stor.

Bland författarna var Fröding och Gullberg några av hans favoriter och han citerade gärna dem. Kreativiteten var synlig även inom detta område för han skrev dikter och återberättande texter om flydda tider och ibland skrev han kåserier.

Pappa var en stor beundrare av Hasse och Tage och den humor de representerade. När vi var unga prenumererade han på tidningen MAD och Kalle Anka (den sistnämnda köpte han officiellt till oss barn men skyndade sig ofta att läsa den själv först!) Med oss barn lekte han på barns sätt och det hände ofta att han vid släktsammankomster föredrog att vara ute med oss på skattjakt, framför att umgås med andra vuxna. I den strikta revisorn levde en konstnärssjäl med mycket barnasinne!

Pappa hade genom hela livet ett stort rättspatos och var en förespråkare för ett mer jämställt samhälle . Det är med tunga hjärtan som vi konstaterar att vår pappa inte längre finns.

Lena och Liselotte