Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebola "mer extremt än någon film"

Trots att ebolautbrottet befaras växa exponentiellt prioriteras det inte nog av omvärlden, varnar FN-sändebud. FN:s vädjan om en miljard dollar till katastrofinsatser har hittills bara hörsammats till en fjärdedel.(TT)

Annons

– Det här är den mest extrema utmaning som världen skulle kunna tänkas stå inför. Ibland ser man filmer om sånt här och undrar hur det skulle kunna hända. Det här är mer extremt än någon film jag har sett.

Så uttrycker sig David Nabarro, FN:s diplomatiska sändebud för ebolakrisen, vid ett extramöte i FN:s generalförsamling. Antalet smittade fördubblas förmodligen var tredje eller fjärde vecka, säger han. Tidigare har han beskrivit det som att de insatser som fanns i slutet av augusti behöver 20-faldigas.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson inskärper att av FN:s samlade bedömning av hur mycket pengar som behöver skänkas för att möta katastrofen, en miljard dollar, har enbart en fjärdedel finansierats.

I ett udda uttalande berömde USA:s FN-ambassadör Samantha Power Kuba och Östtimor för att "boxa långt över sin viktklass" med sina bidrag till katastrofinsatserna.

– Så länge det finns ett fall av ebola i något av de här länderna (i Västafrika) är inget land säkert från farorna som det här dödliga viruset skapar, sade Anthony Banbury, chef för FN:s ebolamission, på videolänk till generalförsamlingen.