Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebolasjuk i kontakt med 80 personer

Sjukvårdsmyndigheterna i USA identifierar nu människor – inklusive skolbarn – i staden Dallas som varit i kontakt med den liberianske man som har diagnostiserats med ebola. Totalt bedöms det handla om 80 personer.

Det är många fler än vad man inledningsvis trodde. Fyra personer i mannens familj har beordrats att hålla sig hemma för säkerhets skull, rapporterar NBC News enligt Reuters.

Anledningen är att mannen på grund av en felbedömning vid det sjukhus i Dallas, i delstaten Texas, där han först sökte vård den 25 september, sändes hem igen.

Mannen som flög från det hårt eboladrabbade västafrikanska landet Liberia anlände till Texas i USA den 20 september. Den 24 september började han känna sig sjuk och dagen därpå sökte han sjukhusvård.

Men han skickades hem från sjukhuset som bedömde att han hade en vanlig ofarlig virusinfektion, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kräktes på gatan

– Han berättade att han hade rest från Afrika i samband med att en mottagningssköterska, enligt sjukhusets checklista, ställde en fråga om det. Tyvärr kommunicerades inte den informationen fullt ut till den medicinska personalen, säger Mark Lester, biträdande chef för Texas hälsovårdsmyndighet.

Två dagar senare sågs mannen kräkas på gatan utanför ett hyreshus strax innan han fördes iväg i en ambulans, skriver Reuters.

– Hans familj bara skrek, och han kräktes överallt, berättar en granne som bevittnade den uppslitande scenen.

Mannen ska ha varit i kontakt med skolbarn efter att han skickades hem från Dallas-sjukhuset och innan han återvände med ambulans den 28 september. Dessa barn övervakas nu av myndigheterna, men ingen uppges ha visat några symtom.

Sammanlagt tros mannen ha varit i kontakt med 80 personer, enligt uppgifter från hälsomyndigheter i Texas till NBC News.

Hjälpte gravid kvinna

Det var i tisdags som den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC bekräftade det första fallet av ebola som konstaterats utanför den afrikanska kontinenten. Mannen, som ska ha rest med flygbolaget United Airlines, mellanlandade i Bryssel innan han for vidare till Texas. På en snabbt sammankallad presskonferens i tisdags uteslöt dock CDC-chefen Tom Frieden risken att andra människor under flygresan drabbats, eftersom mannen då inte visade några symptom och därmed inte kunde smitta.

Enligt The New York Times var det i samband med att mannen – som uppges vara i 40-årsåldern – försökte hjälpa en gravid ebolasjuk kvinna som han sannolikt blev smittad.

Kvinnan hade på grund av platsbrist blivit avvisad från ett sjukhus i Liberia. Mannen körde då kvinnan till hennes hem och bar henne in i bostaden där hon avled. Fyra dagar senare reste mannen till USA.

Hans tillstånd uppges nu vara allvarligt men stabilt.