Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebolavaccin testas i expressfart

Ett vaccin mot ebola som just nu testas på människor beskrivs som en framgång. Men än är det för tidigt att ropa hej. Flera frågor återstår att besvara och ännu vet ingen om vaccinet verkligen skyddar mot den fruktade sjukdomen.

Annons

Det aktuella vaccinet består av ett förkylningsvirus som drabbar schimpanser. På viruset har forskarna "klistrat på" ett protein som finns på ebolavirusets yta.

Vaccinet, som tas fram i ett samarbete mellan den brittiska läkemedelsjätten GSK och U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), har hittills testats på 20 friska personer i USA.

Studien visade att vaccinet (antagligen) är säkert, men även att immunförsvaret reagerade genom att bilda antikroppar mot ebola-proteinet. Det senare är viktigt, men ingen garanti för att vaccinet skyddar mot sjukdomen.

Nästa steg är att hitta rätt dos. Om den är för liten, riskerar vaccinet bli verkningslöst. Om den är för hög kan kroppens gensvar bli för starkt, med potentiellt livsfarliga biverkningar som följd.

I studien gavs vaccinet i två doser, en låg och en lite högre. Av de tio personer som fick den högre syntes en bättre respons, men två drabbades av feber.

Det oroar dock inte Anthony Fauci, chef för NIAID.

Självklart hade vi föredragit ingen feber alls. Men två fall där febern varade i mindre än 24 timmar oroar mig inte. Övergående feber ser vi hos många andra vacciner också, säger han till Science Insider.

För att hitta exakt rätt dos testas vaccinet nu på 260 personer i Mali, USA, Storbritannien samt Schweiz. Svar väntas nästa månad och först därefter, kanske redan i mitten av januari, kan vaccinet testas i större skala, för att se om det är effektivt.

Enligt Fauci kommer detta att involvera runt 15 000 personer i Liberia och Sierra Leone som löper stor risk att smittas.

Ett annat vaccin, som tagits fram av kanadensiska myndigheter enligt samma princip, testas nu av Newlink Genetics och läkemedelsjätten Merck i ett samarbete.

Redan i april får vi, förhoppnings, veta om något av dessa två vacciner är tillräckligt säkert och effektivt. Men då uppstår nästa fråga, om företagen kommer att ha kapacitet att tillverka de hundratusentals, kanske miljontals doser som av allt att döma kommer att krävas för att få stopp på den epidemi som hittills dödat minst 5 459 människor.