Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edirisa fick rätt i hovrätten

Hovrätten gav Edirisa Serwadda rätt. Det var fel av motspelaren att kalla honom ”neger” i ned­låtande syfte under en fotbollsmatch.
– Det är givetvis skönt att de insåg det och det känns som en upprättelse, säger han.

Men ännu känner han sig inte helt säker på domen.

– Det är inte riktigt hundra, han kanske kommer att överklaga också och då drar det ju ut på tiden. Motparten har på sig fram till september att bestämma sig. Så det är bara att vänta och se.

Men Edirisa är ändå nöjd med att hovrätten ändrade tingsrättens dom.

– Ja, det innebär att det kan ha betydelse för hur det kommer att bli på fotbollsplanerna framöver. Även om det är en tuff sport och det kan ske saker i stridens hetta ska man inte behöva utstå vad som helst. Kränkningar ska inte förekomma överhuvudtaget.

Det var i juni 2007 som de två lagen möttes. Edirisa Serwadda kränktes av en motspelare under matchen och polisanmälde händelsen.

– Han kallade mig ”negerjävel”.

Tingsrätten friade motparten med hänvisning bland annat till att den som deltar i en fotbollsmatch normalt får räkna med kränkningar och förolämpningar.

Edirisa gav sig inte utan drev kampen för sin rätt vidare till hovrätten, som nu har ändrat tingsrättens dom.

”Enligt hovrättens mening är det angrepp som riktats mot Edirisa Serwadda genom att förolämpa honom på grund av hans etniska ursprung helt främmande för spelets idé.”

att ”Edirisa Serwadda kan således inte genom sitt frivilliga deltagande i fotbollsmatchen anses ha samtyckt till eller på annat sätt ha accepterat risken för att utsättas för angrepp av aktuellt slag. Gärningen är därför inte straffri på grund av att den företagits i samband med idrottsutövning.”

Hovrätten dömer mannen till dagsböter på 6 000 kronor samt ett skadestånd på 5 000.

– Det är fel att kränka andra, det är därför jag har drivit den här frågan. Hårda tacklingar kan det vara, och man kan bli förbannad många gånger, men man måste komma ihåg vilka ord man ska använda, säger Edirisa.

– Det har varit jobbigt och det har tagit tid, men jag har känt bra stöd från mina gamla fotbollskompisar och från min familj, det är viktigt. Jag vill också säga att jag uppskattar mycket att motspelaren i samband med rättegången kom fram till mig och bad om ursäkt. Det gör att jag känner respekt.