Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsele skola till salu

Sollefteå kommun har som mål att göra sig av med lokaler som de själva inte använder. Nu är Edsele skola till salu, där ett 50-tal barn är inskrivna i höst.

Annons

Försäljningen av Edsele skola är ett led i att kommunen vill göra sig av med lokaler som de själva inte bedriver någon verksamhet i. Kommunen la ner skolan 2005 och sedan dess har den drivits genom ett personalkooperativ där kommunen har ansvaret för lokalerna och tar en del av elevpengen som hyresintäkt.

– Det är ett så pass litet elevunderlag att det inte är ekonomist lönsamt att ha kvar skolan i vår ägo, säger Bo Häggqvist, fastighetssamordnare.

Till hösten har Edsele skola 25 förskolebarn och 27 barn i årskurs 1-6 inskrivna. Enligt rektor Anna Lidén har kommunen lovat att skolverksamheten ska fortsätta under hela nästa läsår. Därefter hänvisas eleverna till Ramsele, om den framtida köparen inte vill fortsätta att driva skolverksamhet.

– Vi hoppas att skolan får vara kvar. Det har varit ett rejält uppsving på elevantalet de senaste åren, säger Anna Lidén.

Personalkooperativet har tackat nej när kommunen har ställt frågan om de vill köpa skolan. Anledningen är att lokalerna har ett bristande underhåll, bland annat behöver taket renoveras.

– I första hand är vi pedagoger och har inte kunskap i fastighetsskötsel, säger Anna Lidén.

Anbuden på skolan ska vara inne den första augusti för att ett eventuellt köp inte ska pågå när det är undervisning i lokalerna.

– Om vi inte får lokalerna sålda kommer vi att förlänga anbudstiden, säger Bo Häggqvist.

Skolledningen vid Edsele skola har blivit lovade att vara med vid urvalet av köpare. Det vinnande budet måste även godkännas av kommunstyrelsen innan affären går igenom, allt för att undvika en försäljning till skambud. För att spara pengar har Sollefteå kommun även sagt upp hyresavtalet på Helgumsgården, som förvaltas av fastighetsbolaget Solatum. Enligt Bo Häggqvist är även den verksamheten till salu. Samtidigt som kommunen säljer lokaler är man i behov av nya lokaler till boendet för ensamkommande flyktingbarn. På det befintliga boendet bor det i dag dubbelt så många ungdomar som det är tänkt.

– Vi kommer inte att använda de här lokalerna till ensamkommande eftersom de är ungdomar och behöver bo mer centralt, säger Bo Häggqvist.

Artikeln kommer från allehanda.se.