Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edström (C) ser allvarligt på det ekonomiska läget

Landstingets ekonomiska kris är ännu djupare än vad många tror. Det anser Ulf Edström (C), ledamot i landstingsfullmäktige.

Vid senaste mötet i fullmäktige poängterade han att Jämtlands läns landsting har en stor pensionsskuld som inte redovisas i delårsbokslutet. Det finns det heller inga krav på, men Ulf Edström anser att det borde ske ändå för att tydliggöra hur situationen ser ut. Han anser att det beräknade underskottet på 38 miljoner endast ger en del av bilden.

– Vid årsskiftet var pensionsskulden 2,4 miljarder kronor och den har ökat med 191,5 miljoner kronor. Det här skjuter vi nu till nästa generation och jag vet inte om alla förstår hur allvarligt det här är.

Ulf Edström efterlyser också en åtgärdsplan som beskriver hur landstingsledningen ska hantera det så kallade balanskravet, som är en bestämmelse som innebär att tidigare års underskott ska återställas. Just nu handlar det om 178 miljoner kronor.

– I november kommer en reviderad landstingsplan och där kommer vi att se betydande förbättringar 2014 till 2017 om inget oförutsett inträffar. Det gör att vi har en återbetalningsplan på 120-130 miljoner under den perioden, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.