Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edvin Kvarneland

Edvin Kvarneland, grundaren av Björnrike, har efter en tids sjukdom lämnat över sitt livsverk till kommande generationer.

Han avled lite drygt en månad före sin 85-årsdag på gemensamhetsboendet Fjällglimen i Vemdalen.
Han föddes på Frösön och  hade då efternamnet Karlsson. I januari 1951 fick han tjänst som polis i Vemdalen och Edvin  berättade för mig att dåvarande prästen på orten, Ragnar Mellgren, frågat om han inte skulle byta bort det vanliga namnet Karlsson mot något mera ovanligt och resultatet blev Kvarneland.
Frågan är om någon i detta län varit en större visionär än Edvin Kvarneland under de senaste 50 åren, knappast någon har som han lyckats skapa ett livsverk, som Björnrike, under sin livstid. Ett livsverk som just nu står inför den största satsningen sedan Edvin i mitten av 1960-talet hade en vision om att i dalgången Blästerdalen i Vemdalsfjällen mellan Vemdalen och Vemhån bygga ett lyxhotell av sällan skådat slag. Edvin fullföljde sin idé och till julen 1968 öppnades hotellet av landshövding Anders Tottie genom att klippa av hotelldirektör Edvin Kvarnelands slips i stället för som vanligt ett blått band, något som då blev mycket uppmärksammat i länets tidningar.
När han fått idén om byggandet av Björnrike köpte han ett markområde på 31 hektar av syskonen Bäck i Vemdalen. Tomter styckades av och såldes och nya markområden köptes in. Fram till hösten 1970 drev Edvin hotellet som sedan drevs av Svenska fjäll i Vemdalen fram till 1985. Därefter har  hotellet som i dag kallas för Centret ägts och drivits av  familjen Holmberg som också är ägare av Vemdalsskalet.
Edvin hamnade på ekonomiskt obestånd som man säger och han lämnade Sverige och sökte sig till ön Mauritius i  Indiska oceanen där han bland annat var med och sökte efter en påstådd sjörövarskatt. Vid mina intervjuer vid skrivandet av boken Björnrike berättade han att han ville uppleva den unika natur där den utdöda fågeln dronten levt fram till 1600-talet. Det blev många platser och länder innan han efter 18 år återkom till Björnrike. Ett område som utvecklades enormt under hans bortovaro och även under tiden hedrat honom med en helt egen väg – Edvin Kvarnelands väg. På denna väg med sitt eget namn, och med sitt eget namn som adress, byggde han sig en villa efter återkomsten, där han också levde sista årtiondet av sitt liv.
Resten är historia och Björnrike har i dag utvecklats till en av Sveriges populäraste skidorter med erkänt fina backar. Antalet hus som byggts sedan Edvin fick sin idé är runt 500 stycken och nya områden etableras hela tiden.
Hur enormt många dagsverken Edvin hittills skapat genom sin vision om Björnrike är omöjligt att ens sia om.
Knappast någon annan i detta län har varit en ”större skapare av arbetstillfällen” än denne  visionäre polisman i Vemdalen som av oss som levt och lever i bygden alltid kommer att minnas med stor tacksamhet. Stora visionärer blir sällan bekräftade under sin livstid. Det har även gällt Edvin.

Jan-Eric Håkansson