Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edvinsson (S): "Ingen får campa inom parkområde"

Även kommunalrådet Anders Edvinsson (S) anser att lagstiftningen är glasklar. Tälten under Frösöbron ska bort.

– Ingen får campa inom parkområde. Det är glasklart.

Men i dagsläget är det ingen fråga som han kommer att agera i.

– Det är inte en fråga för oss förtroendevalda i nuläget, men ingen person får campa inom parkmark eller där det är så kallat stadsplanerat område. Det gäller alla, det är inte en så svår fråga.

Hittills tycker han att kommunen har agerat rätt. Han säger att han har förtroende för att kommunens tjänstemän agerat enligt gällande lagstiftning för de lokala ordningsföreskrifterna.

– Nästa steg, om man måste gå vidare och begära avhysning med hjälp av kronofogden, om det måste till ett politiskt beslut för det. Det känner jag inte till. Men det får man ta reda på.

Han ser det inte som någon lösning att placera ut bajamajor och tillåta camping på parkmark. Det blir snarare ett sätt att befästa fattigdomen för gruppen.

– Det här är ett internationellt problem, som vi får hantera lokalt. Jag tror att vi är lite valhänta. Det känns som det blir lite fel än hur vi gör. Det känner jag som människa och hela den kommunala apparaten klarar inte riktigt av att hantera detta.

För Anders Edvinsson anser att kommunen ska stödja de EU-migranter som kommer hit.

Han kommer att förorda att kommunen beviljar Svenska kyrkan ytterligare 100 000 kronor för att arbeta med socialt stöd för EU-migranter i Östersund. Vilket han ser som ett sätt för Östersunds kommuns att arbeta med gruppen.

– Det finns inga enkla lösningar i nuläget. Vad det handlar om är att hjälpa de här personerna att förstå att de är som alla andra EU-innevånare. Att man har rätt att söka jobb. De har rätt att åka hit och söka jobb i tre månader precis som jag och mina barn reser till Tyskland eller vad vi nu gör. Men de här människorna har oerhört mycket svårare att få jobb.

– Men om vi kan stödja Svenska kyrkan, som har en person som jobbar aktivt med att hjälpa de här med bostad och jobb. Det är det mest konkreta och konstruktiva sättet vi som kommun kan hjälpa de här människorna på.

Han säger att han inte är förvånad över att det uppstått en hätsk debatt, där vissa kräver att tälten ska bort eller ska eldas upp.

– I Sverige har vi länge jobbat för att utrota fattigdomen. Det är därför vi blir upprörda över att se fattigdom och då reagerar vi på olika sätt.

Anders Edvinsson tror att det även är möjligt att människor kan gå från ord till handling.

– Det har ju varit stök i en del större städer. Så det är klart att det kan hända här.

Tidigare artiklar:

De bor i tält under Frösöbron: "Vi har ingen annanstans att bo"

Tältande rumäner är en känslig fråga för kommunen

Ville bränna tiggarnas tältläger

Rumäner i tält under Frösöbron vräks

Edvinsson (S) ser risk att det uppstår tältläger

Läs också:

Karin besökte Östersundstiggaren i Bulgarien