Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edvinsson (S) ser risk att det uppstår tältläger

/
  • – Men att det skulle eskalera till misshandel, det trodde vi inte. Det är tragiskt att de ska bråka om sådant, säger kommunalrådet Anders Edvinsson (S).

Förra veckan var kommunalrådet Anders Edvinsson (S) med och stängde härbärget för EU-migranter. Men han lämnar inte några besked om vad kommunen kommer att göra nu.

Annons

Svenska kyrkan fick 100 000 kronor från Östersunds kommun. Vilket bland annat resulterade i att en samordnare anställdes och ett härbärge öppnades i Östersund. På fredag kommer Anders Edvinsson träffa Östersunds församling för att diskutera hur arbetet gått och vad de ska göra i framtiden.

– Det man kan räkna med är att det inte kommer att minska i omfattning, säger han.

En risk som han ser är att det kan uppstå tillfälliga bosättningar. Till exempel tältläger, som redan finns i andra städer.

Han säger att han under en tid känt till att det funnits motsättningar mellan rumäner och bulgarer i Östersund. Och att konflikterna handlar om konkurrens om platser.

– Men att det skulle eskalera till misshandel, det trodde vi inte. Det är tragiskt att de ska bråka om sådant, säger han.

– Men det här är långt ifrån bara ett östersundsproblem. Det är ett globalt problem. Vi får hantera en misär lokalt, som vår lagstiftning inte räcker till för.

För några veckor deltog han, och kommunens jurist, på en nationell konferens där regeringen presenterade att de tillsatt en nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare, som vistas tillfälligt i Sverige. Vars uppdrag bland annat är att se över lagstiftningen.

– De flesta kommuner som gjort någonting för den här gruppen har gjort ungefär som Östersund. Vi kanske till och med gjort mer.

Anders Edvinsson kan inte lämna några besked om vad som blir nästa steg i Östersund, utan hänvisar till den kommande utvärderingen.

Läs mer:

Härbärget fortsatt stängt och två män kommer att åtalas

Ord mot ord - två häktade efter bråk mellan EU-migranter

Två män misstänks för misshandel i Kyrkparken

Efter gruppbråket utanför Kvantum – två fortsatt anhållna

Flera personer i bråk utanför Ica Kvantum

Annons