Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Edwall var punk"

Allan Edwalls barnramsor i tangotakt eller varför inte med lite smak av opera.

Allt kunde besökarna ta del av under tisdagen i Residensträdgården i Östersund. Artisterna bakom framförandet "Du stackars barn" heter Martin Johansson och Håkan Borgsten och levererade Edwalls barnramsor i en helt ny tappning, eller tappningar. Ena stunden tango, därefter opera och lite dansbandstempo, allt i en skön blandning.

– Vi lyfta upp hans arv på ett lite modernare sätt och ge det till dagens unga, säger Mikael Johansson.

Båda framhåller Allan Edwalls folkliga sida då de ska förklara hans styrka.

– Bra språk, aldrig tillgjord. I dag är vi lite småfega i språket. Edwall var lite punk, han var rak, säger Håkan Borgsten.

– Dessutom var han mångsidig. Dramatiker, vissångare, poet och samhällskritiker, allt i ett . Det gör honom inte mindre intressant, tillägger Martin Johansson.

Den föreställning duon bjöd på blev välbesökt. Överallt där de drar fram med sin föreställning möts de av uppskattning. Så även i Östersund. Och publiken verkade ha lätt att tycka till om Edwall.

– Han var unik med sin lek med språket, hans finurligheter. Ja, han har allt, säger Malin Navarro som tog med sina barn för en stund med Edwalls ramsor.

Mikael Östh fanns också på plats i Residensträdgården.

– Edwalls storhet är hans visor som alla har ett budskap. De är lätta att ta till sig. Kanske Winnerbäck är en värdig ersättare, menade han som själv kopplar namnet Edwall till Emils pappa.

Malin Machnow, också lockad av Edwall, menade att hans ramsor står i en särklass.

– Sen är det hans filmroller. Man tänker inte på att det är han bakom rollfiguren, han gör rollerna så bra man tänker inte Allan Edwall. Han var sina karaktärer, förklarade Machnow.