Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 27 år tvingar kommunen bort handikappade från Bromyra

I 27 år har Kennet Berglund tagit hand om handikappade på Bromyra strax utanför Bräcke. Men nu har kommunen bestämt att verksamheten ska flytta.

– Jag vill helst vara här. Jag gillar inte flytten. Jag är besviken, säger Erling Bygren, som är en av brukarna som vistas på Bromyra.

Kennet Berglund började ta hand om förståndshandikappade som behövde fysisk aktivitet som terapiarbete.

På campen Bromyra, som ligger vid en tjärn och som Kennet Berglund äger, har han byggt upp en verksamhet där de kan skotta snö, hugga ved och utföra andra fysiska aktiviteter.

– Många mår bra av fysisk aktivitet. Det finns de som har tagit bort mediciner på grund av det, säger Kennet Berglund.

Mellan fem och sex handikappade brukar vara där. I tjärnen kan de fiska och det är nära till skogen där de kan vandra och plocka bär. Det finns odlingar och djur där.

– Det är en unik miljö här. De kan få det bättre än här. Vi har haft många besök från andra kommuner som varit imponerade och som ska göra något liknade, säger han.

Brukarna har haft en lite koja – utan el och vanliga faciliteter. Men nu har Kennet Berglund byggt en ny stuga som är mer bekväm. Men sedan kommunen har fått en ny chef har hon bestämt att de handikappade inte ska vara kvar.

– Jag hade inte byggt den nya stugan om jag inte fått ett muntligt löfte om att få vara kvar här. Stugan har kostat mig runt 80 000 kronor att bygga, säger Berglund.

Han har varit anställd av kommunen men sagt upp sig.

– Jag har byggt upp det här och jag kan inte flytta till något som jag inte tror på, säger han.

De ska flytta in till Bräcke och lokalerna där dagcentret finns.

– Brukarna kommer att få en mängd varierande uppgifter och var ute i samhället. De kommer att bli en mer integrerad del av dagverksamheten. Det är ett sätt för dem att utvecklas och kunna gå vidare. Dessutom får de bättre lokaler och faciliteter, säger verksamhetschefen Margareta Norberg.