Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 53 år fick Erik pokalen

Han var en hejare i skidspåren, Erik Kilberg. Kämpade med bland andra Melker Risberg och Artur Herrdin och andra storfräsare. Nu, efter 53 år, har han fått ta emot en fin pokal.

– Det var inte illa, nu kan man säga att jag åkt i mål. Inte dumt att som 83-åring ta emot det här fina priset, säger Erik.

Det var för några dagar sedan det knackade på hemma hos Erik Kilberg. När han öppnade stod kompisen Vidar Liljemark ute på bron tillsammans med Ingvar Haraldsson från Rätan.

Väl inne i stugan öppnade Ingvar lådan och lyfte upp en stor pokal. Ett pris som stått på gamla skolan i Nederhögen alldeles för länge menade Ingvar och överräckte pokalen till Erik.

Det handlar om köpman Sundkvists poängpris som Nederhögens IF satte upp 1951. Bucklan betingade då ett värde på 150 kronor enligt klubbens skrivelse till Svenska skidförbundet. Den skidlöpare som först kom upp till 21 poäng skulle kunna lägga vantarna på pokalen för alltid.

Kruxet var att ingen nådde upp till den uppsatta poängnivån. Och 1961 lades tävlingen i Nederhögen ner.

– Nu har vi beslutat att den som hade mest poäng ska ha priset. Det var Erik och han är den rätte vinnaren. Dessutom gjorde han det bra ute i skidspåren. Vi ska komma ihåg att både Melker Risberg och Artur Herrdin brukade vara med i tävlingarna i Nederhögen, säger Ingvar Haraldsson.

– Pokalen ska stå hos Erik och inte på skolan i Nederhögen, dessutom finns ju inte idrottsföreningen längre.

Rätt ska vara rätt menar Ingvar och Erik verkar hålla med.