Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter dansen – här är ÖFK:s nya kultursatsning

/
  • ÖFK:s spelare får precis höra vad som förväntas av dem under säsongen, bortsett från att bli bäst i Allsvenskan förstås. De ska uppträda inför 2 500 betalande åskådare. Douglas Bergqvist, Haraldur Björnsson och Ronald Mukiibi ser fram emot sång och musik.
  • Under stigande förvåning får ÖFK höra om kultursatsningen 2016 inför 2 500 betalande åhörare. Sotiris Papagiannopoulos, Aly Keita och Dennis Widgren, i bakgrunden Emir Smajic.
  • Ett smakprov på nästa hösts stora konsert av och med ÖFK: Här värmer kanslichefen Lars Landin, ordförande Daniel Kindberg och mittfältaren Brwa Nouri upp med ”We will rock you”.

ÖFK:s officiella samling inför nytt år och ny serie handlade bara om en sak. Vad skulle det bli för kultursatsning i år? Allsvenskan visst, men på scenen?
– De flesta tror att det blir kör, sa backen Douglas Bergqvist strax före avslöjandet.
Det skulle visa sig vara större än så.

Annons

Det började med teater för några år sedan inför några sittande åhörare inne på Exercishall Norr, sedan blev det en bok och därefter tavlor och vernissage, också det inne i hallen på Stadsdel Norr.

Men i höstas, när avancemanget till Allsvenskan var ett faktum, fyllde ÖFK hela Storsjöteatern när de gjorde sin dansföreställning till musik från Svansjön, en föreställning som också sändes live på ÖP-tv.

De kunde ha sålt ut flera gånger. De var till och med tvungna att tacka nej till erbjudanden om gästframträdande i Stockholm, ”vi är trots allt en fotbollsförening”, förklarade kanslichefen.

Så spänningen var stor inför vad som nu skulle komma. Förväntningarna både på fotbollen och på klubben som länets snart största kulturleverantör har ökat.

– Det spelar ingen roll vad det blir. Vi kommer att göra det bra vad det än blir, sa målvakten Haraldur Björnsson.

– Det är en stor dag i dag, sa lagkaptenen Alex Dyer som liksom de flesta andra trodde på kör.

Samlingen på Exercishall Norr inför en ny säsong har blivit tradition. ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg som före nedläggningen av garnisonen var officer i samma lokal, står i ledig position framför spelarna och förklarar än en gång, på engelska med svensk accent, att inget utom vinst i Allsvenskan är gott nog. Att allt fokus ska ligga på resultat, men att denna klubb har en värdegrund som står i klar motsats till alla mörka krafter i samhället.

Han fortsätter. Alla ska veta att föreningen arbetar mot rasism, mot främlingsfientlighet och att spelarna är verktygen för att detta ska spridas på olika sätt, på och utanför fotbollsplanen.

Så kommer det till sist. Årets uppdrag. Och spelarna ser ut som att det inte blir omöjligt.

De ska inte fylla teatern den här gången. Utan gamla JAS-hangaren på Frösön, förklarar Daniel Kindberg:

– Vi ska göra en föreställning med ljud, jag säger inte musik, men efteråt kommer det nog att kallas musik. Jag säger ljud. Vi ska framträda under 1,5 timme inför 2 500 betalande gäster och det kommer att vara dyra biljetter. Pengarna ska gå till de som arbetar med flyktingsituationen i Europa. Jag skulle inte bli förvånad om den kungliga familjen kommer.

Uppdraget får applåder. Och klart godkänt av backen Ronald Mukiibi.

– Det var förväntat.

Föreställningen blir till hösten, förklarar Daniel Kindberg och den här gången blir det ingen uppskjuten tillställning.

– Vi sköt på dansen för den var för fysisk, vi visste inte hur pass fysiskt det skulle bli. Spelarna var helt slut. Jag med. Den här gången blir det annorlunda.

Daniel Kindberg säger att ÖFK inte kommer att bete sig annorlunda bara för att det blir spel i Allsvenskan. Kulturuppdragen är lika viktiga som förr. Värdegrunden likaså.

– De här spelarna ska vara föredömen i samhället och det är viktigt att kunna visa ungdomar att man kan vara kille, man, stjärna och kändis på ett annat sätt.

Också tränaren Graham Potter var nöjd med uppdraget. Och det kommer inte att bli någon intressekonflikt, spelarna hinner med både sång och fotboll, menar han.

– Det är klart att det kommer att bli nervöst och de kommer att säga ”jag kan inte sjunga”, men i slutändan är det viktigare vad vi gör som människor än som fotbollspelare.

Mer om ÖFK och kultur:

Kindberg om årets kulturprojekt: ”Det blir något väldigt eljest”

Stående ovationer efter ÖFK:s dansuppvisning – se hela showen här

Se bilderna från ÖFK:s dansföreställning

Innerligt och mycket känsla i ÖFK:s dansföreställning