Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter den händelserika förra vintern: Trycket på härbärget är inte lika hårt i år

Stabilare, lugnare och djupare.
Så beskriver Josefina Hilding och Hanna Sjödin situationen när härberget för EU-migranter slår upp portarna inför sin andra vinter.

Förra vintersäsongen var händelserik för de som jobbade med härberget. Allt var nytt, många fler än det fanns plats för ville ha en bädd och medieintresset var stort.

När nu Josefina Hilding går in i sin andra säsong som ansvarig för arbetet, har hon förutom en massa mer rutin, fått en kollega i Hanna Sjödin. De har varsin halvtidstjänst och är anställda av Svenska kyrkan, och Östersunds kommun har även i år gått in med bidrag.

– Situationen i år är annorlunda. Det känns stabilare. Det är ungefär samma antal migranter här i länet som i fjol, men de är mer utspridda över hela länet. Och dessutom har fler ordnat med eget boende, så i nuläget får alla som vill sova på härberget plats, säger Josefina Hilding.

Runt 45 migranter beräknas finnas i länet.

– De är mer utspridda nu, så man ser kanske inte lika många i innerstan i Östersund, säger Josefina Hilding.

Hennes känsla är att många hellre väljer mindre orter före Östersund, och att många vill bli integrerade och lära känna svenskar, vilket de upplever kan vara enklare i ett mindre sammanhang.

– De flesta som är här drömmer om att skapa sig ett liv här och hitta ett riktigt jobb, säger hon.

Härberget erbjuder 15 sängplatser och planerar att ha öppet fram till sista april.

Boendet är bara en del i det arbete som görs för migranterna i länet. I Åre pågår även projekt där romer hjälper till med däckbyten och hushållsnära tjänster. Och i Östersund fortsätter arbetet med mattillverkning som startades förra vintern.

– Det är fler nu som är engagerade i dessa människor på ett djupare plan, frivilliga som verkligen satsar på den här gruppen och hjälper människor de lärt känna. På det sättet har det skett en positiv utveckling, säger Josefina Hilding.

Samtidigt verkar länsborna inte vara lika villiga att ge pengar direkt i pappmuggen på gatan.

– De får kanske inte lika mycket i koppen som tidigare, men de har i stället fått en djupare kontakt med människor i Jämtland, säger Josefina Hilding.

Hon och Hanna Sjödin hjälper även migranterna med sjukvårdsbesök och besök hos Arbetsförmedlingen. EU-migranter har numera möjlighet att ansöka om ett tillfälligt personnummer, ett samordningsnummer, som gör att de kan söka riktiga jobb.

– Vi har hjälpt många att skaffa ett sådant nummer, men det är väldigt svårt att få jobb för dem, framför allt för att de inte kan svenska, säger Josefina Hilding.

Språket är kanske den viktigaste nyckeln för att ta sig in i samhället, och därför startar Hanna Sjödin svenskundervisning på härberget.

– Jag hoppas att det kan vara bra för integreringen. Sedan jag började jobba med det här har jag förstått att diskrimineringen är svår för dem. De kan inte delta i samhället på samma sätt som andra grupper, säger hon.

Hon drömmer om att den onda spiral som många romer hamnat i ska brytas.

– Det blir som en evig ond cirkel, där de till slut ser tiggeri som enda sättet att överleva, som det enda alternativet. Jag önskar att vi kan hjälpa till att stärka deras självförtroende och visa på andra sätt att ta sig fram. Kanske kan det räcka med att en familj lyckas och får bli ett gott exempel för fler, säger Hanna Sjödin.

Josefina Hilding ser tiggeriet som EU-migranternas enda möjlighet till försörjning i nuläget, men hon hoppas på ändring och tror att tigga inte är någon långsiktig lösning.

– Många tänker att det är pengar som behövs, men jag tror att det är trygghet som saknas. På lång sikt hjälper det inte att bara pumpa in pengar, utan mönster måste brytas utan att trampa på deras kultur, säger hon.

Läs mer om härbärget:

"Vi ska ta vårt humanitära ansvar" (2014-12-17)

Härbärget prisas av tiggarna (2015-01-06)

Om fyra dagar måste härberget vara utrymt (2015-01-19)

Härbärget i Östersund stängs efter hot (2015-03-18)

Kyrkans härbärge öppnar igen (2015-04-07)

Nu är härbärget stängt (2015-04-30)