Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter ett par klick får man veta hur Dvärsättsborna tänker

Det är lätt ta reda på hur Dvärsättsborna tänker.

Och det har aldrig varit enklare än vad det är i dag.

Ett par klick och några svepningar på surfplattan ger ett precist svar på hur Dvärsättsborna, lillhärdalingarna och Tåsjöborna är funtade.

I Dvärsätt finns det 145 sossar, 69 centerpartister och 29 sverigedemokrater.

I Lillhärdal bor det 23 centerpartister, 39 sverigedemokrater och 82 socialdemokrater.

Och i Tåsjödalen skrotar det omkring 18 sverigedemokrater, 41 centerpartister 121 sossar.

Åtminstone var det så många som gick till vallokalen och röstade i EU-valet härom helgen.

Valmyndighetens hemsida är en guldgruva för alla politik- och statistiknördar. Efter årets första val roade sig även flera tidningsredaktioner med lägga ut siffrorna på ett lättbegripligt och tydligt sätt, med klickbara kartor och staplar.

Många med mig har storögda surfat runt och kollat hur grannarna, de i grannbyn och skåningarna har röstat.

Och jag har läst många självgoda inlägg i sociala medier där folk slår sig för bröstet om hur nöjda de är med partipreferenserna i sina egna medelklasskvarter.

Men grannbyn däremot. Den är sprängfylld med bakåtsträvare och vettvillingar, som borde fråntas rösträtten.

Oavsett hur rimlig den valanalysen är - det är fascinerande att se hur olika vi tänker.

Det är slående hur dominerande vänstern är i norra Jämtland. De får dryga 60 procent i flera valkretsar. På Rödön regerar Centern, en av fyra valde dem där. Och i Undersåker är det Miljöpartiet som gäller.

Det nya i årets val är att Sverigedemokraterna har rotat sig i länet. Förra kommun- och riksdagsvalet var inte någon engångsföreteelse, tvärtom. Trots att de lokala partiföreträdarna ägnat stor del av mandatperioden åt interna strider och löpt gatlopp i rikspressen tycker nästan 20 procent av lillhärdalsväljarna att Jimmie Åkessons lärljungar är de bästa vi har att skicka till Bryssel.

Förra gången det var EU-val röstade en lillhärdaling på Sverigedemokraterna, nu var det 39 stycken. Därmed blir de näst största parti i valkretsen. Jag kan inte tolka resultatet på annat sätt än att många härjedalingar och väljare över hela Jämtland inte anser att någon av de etablerade partierna har något att erbjuda. Och har då fått för sig att ett högerhögerpopulistiskt och inte sällan rasistiskt parti är lösningen.

Men det är en salig röra i valkretsarna och det är stört omöjligt att påstå att det finns någon typisk jämte eller något specifikt jämtländskt kynne. Det är snarare en makalös mångfald och bredd på hur vi resonerar och tänker.