Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter friande morddomarna – Sture Bergwall begär 15 miljoner i skadestånd

Sture Bergwall vill att staten ska betala honom 15 miljoner i skadestånd.
Anledningen är det psykiska lidande Bergwall ska ha utsatts för under Thomas Quick-åren.

Ansökan lämnades in till Justitiekanslern, JK, klockan 12.00 på fredagen. Bergwall söker ersättning för den tid han suttit frihetsberövad.

Läs mer: Hör Sture Bergwall berätta om sitt liv och flytten till Åre

Sture Bergwall vårdades på en sluten psykiatrisk avdelning. 1991 hade han dömts till psykiatrisk vård av Falu tingsrätt. Tanken var att Bergwall skulle skrivas ut från kliniken året därpå, framgår det av skadeståndsanspråket till JK. Men så blev det inte. När han vårdades på Säters sjukhus började Bergwall erkänna sig skyldig till ett 30-tal mord. Han dömdes sedan för åtta mord.

Läs mer: Sten-Ove Bergwall: "Min bror har inget att dölja"

Men 2008 berättade Sture Bergwall för journalisten SVT-journalisten Hannes Råstam att han inte begått något av de mord som han erkänt. Efter en lång process friades han formellt för alla mord 2013.

Läs mer: Blandade känslor inför Bergwalls flytt

Sture Bergwall kallade sig Thomas Quick under åren på Säter. Han bytte namn 1993 och bytte sedan tillbaka till Sture Bergwall år 2002.