Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kritiken: Krokoms kommun svarar på anklagelserna om VA-taxan

Trångsvikenbon Åke Bergkvist är kritisk mot kommunens VA-taxa och misstänker att den överfakturerar med flit. Det stämmer inte alls, säger samhällsnämndens ordförande Cristine Persson.

Det var när Åke Bergkvist insåg att hans egentliga vattenförbrukning bara låg på en tredjedel av vad Krokoms kommun hade fakturerat honom genom åren som han började misstänka att den använder övertaxering som ett sätt att slippa höja skatten.

Cristine Persson (C) är ordförande för kommunens samhällsbyggnadsnämnd. Hon förklarar att vattentaxan inte har något med kommunens skattefinansierade verksamheter att göra och att Krokoms avgifter ligger lågt i förhållande till riksgenomsnittet för Sveriges kommuner.

– Vi har ju ett VA-kollektiv där målet är att gå plus minus noll, så hur man än vänder och vrider på det här så är det hushållen som tjänar på det, säger hon.

Pengarna som kommer in används till anläggningar, underhåll och personalkostnader men hon medger vattenräknarna som installerades har inneburit att kommunen får in mindre pengar för vattnet än vad de gjorde tidigare.

– Dels har vi ju fortfarande en fast avgift och som vi måste ha för att kunna klara drift och underhåll. Mätarna installerade vi som ett incitament för folk att förbruka mindre vatten och det har fungerat, säger hon.

I det perspektivet är Åke Bergkvists låga vattenförbrukning ett gott exempel på det miljömedvetna hållbarhet som kommunen eftersträvar, anser hon. Samtidigt som han och andra måste förbereda sig på att VA-taxan kommer att höjas inom en snar framtid.

– Eftersom vi inte har höjt VA-taxan sedan 2008 så kommer vi snart att behöva göra det, för att kunna tänka upp alla kostnader som ledningsnät och anläggningar kräver, säger Cristine Persson.

-

Fler nyheter från tisdagen:

Körde bil utan körkort och rattfull – körde i diket

NOLERVIK: Mycket skratt, lek och förväntningar när ÖFK drog i gång

Årehus storsatsar på nya lägenheter i Åre och Duved