Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter #metoo – regeringen föreslår samtyckeslag

Regeringens förslag till en samtyckeslag vid sexuellt umgänge kommer innan året är slut. Det avslöjar regeringen på presskonferensen i Köping.
– Sex ska vara frivilligt annars är det olagligt, säger Isabella Lövin.

På söndagens presskonferens i Köping avslöjade Stefan Löfven att regeringen kommer att ta beslut om förslaget på torsdagen 21 december 2017. Flera ändringar görs i sexualbrottslagen, bland annat införs två ny oaktsamhetsbrott, fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och straffen skärps.

–  Men det här ska också bli ett verktyg för att förändra attityder och värderingar i vårt samhälle, säger Stefan Löfven som hoppas att fler anmäler och att fler sexualbrott klaras upp efter förändringarna.

Lagförändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2018.

– Nu krävs det inte längre våld eller hot eller utnyttjande av offrets särskilt utsatt situation för att det ska räknas som våldtäkt. Vi menar att det alltid är en form av våld att ha sex med en person mot den personens vilja, sa Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, som också deltog på presskonferensen tillsammans med statsministern och vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Redan innan presskonferensen klockan 12.15 på söndagen, som vi sände live, lovade statsminister Stefan Löfven (S) ett hemligt utspel. En samtyckeslag vid sexuellt umgänge har diskuterats länge men aktualiserats på nytt efter #metoo.

– Vi är väldigt glada för samtyckeslagstiftningen. Den senaste tidens metoo-avslöjanden visar att det verkligen behövs, säger Isabella Lövin.

Statsministern jultalar även på Stora torget i Köping med start klockan 14.00.