Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter misstankar om grovt artskyddsbrott i Stekenjokk – får 27 000 kronor i skadestånd

En man som under en period i somras satt häktad misstänkt för att ha grävt upp fridlysta orkidéer får nu 27 000 kronor i skadestånd av staten. Anledningen är det lidande han utsattes för under häktningsperioden.

I juli förra året häktades en kvinna och en man misstänkta bland annat för att ha grävt upp fridlysta orkidéer. Lars Magnusson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmål i Malmö, sade även till ÖP i juli att en av de två erkänt att hen grävt upp orkidéer men inte känt till att det var brottsligt .

Mannen satt frihetsberövad i nästan fyra veckor men släpptes till slut efter att ha blivit frikänd. Sedemera kom han att begära över 107 000 kronor i skadestånd, bland annat med anledningen att flera värdefulla fåglar han haft hemma dött under häktningstiden.

Värdeförlusten som enligt mannen kom vid fåglarnas död har han inte kunnat redovisa i tillräcklig utsträckning för att rätten skulle gå med på att betala ut summan. Den ersättning om 27 000 kronor som Justitiekanslern (JK) bestämt att han ska få motiveras med att det är vad som normalt betalas ut till personer som suttit frihetsberövade under en jämförbar tidsperiod.

Läs även: Satt häktad för orkidéstöld – begär skadestånd på 107 000 kronor ...

Läs även: De misstänkta ägg- och orkidétjuvarna i Strömsund frisläppta

Läs även: Två personer häktade efter misstänkt jaktbrott i Stekenjokk