Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter möte mellan längdstjärnorna – mixade tävlingar föreslås

Inom skidskyttet och alpint finns det redan.
Nu föreslås också mixade tävlingar inom längdskidåkningen, ett förslag som internationella skidförbundet föreslagit och som längdåkningens stjärnor diskuterade på lördagskvällen.
– Jag tror vi har mixade klasser inom två år, säger Emil Jönsson som deltog på mötet till Sportbladet.

På lördagskvällen deltog flera av de stora stjärnorna inom längdskidåkningen i ett möte i Falun. Bland de som var på plats fanns Marit Björgen, Stina Nilsson, Federico Pellegrino, Emil Jönsson och Johannes Hösflot Kläbo, för att nämna några.

Mötet var planerat sedan tidigare för att summera säsongen, skriver Sportbladet.

På protokollet diskuterades kommande års program i världscupen och ett av förslagen var att ha mixade event, där både herrar och damer tävlar tillsammans, något som finns både inom skidskyttet och alpint redan, och förslaget kom från FIS.

– Vi tittade på mixed event. De flesta länder är positiva till det. Alpint och skidskytte ligger före där, säger Emil Jönsson till Sportbladet.

Något annat som diskuterades på mötet var åkarnas syn på att män och kvinnor i framtiden ska köra lika långa sträckor.

Sedan tidigare har starka reaktioner väckts kring att förändra sporten och få in inslag som skicross, stryka skiathlon och ersätta klassisk sprint med fristilssprint.

Varken förändringen kring klassisk sprint eller skicrossinslagen diskuterades under gårdagens möte, och Emil Jönsson påpekar att det inte finns någon konflikt mellan åkarna och FIS.

– Både FIS och vi vill sportens bästa. Det är bra från Fis håll att man lyfter frågor och blir lite dramatiska. Basen i skidåkning finns. Mötet förändrade ingenting, säger Emil Jönsson till Sportbladet.

Senare i vår kommer en kongress hållas, där varje nation får möjlighet att ge sina synpunkter och förslag.