Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nattens dramatiska biljakt – polisen efterlyser vittnen

Flera apotek har drabbats av inbrott på senare tid. De senaste inträffade natten till fredag denna vecka och ledde till en biljakt som slutade i Sörkämsta i Ljusdal. Här berättar polisens presstalesman Mikael Hedström om polisens arbete med apoteksinbrotten.

Läs också: Polisjakten slutade på deras gård: "Vi ser hur polisen drar vapen"

Det var runt midnatt natten till fredag som ett inbrott skedde i Hammarstrands apotek. Några timmar senare fick apoteket i Fränsta, öster om Ånge, påhälsning av tjuvar.

Gävleborgspolisen stoppade strax efter en misstänkt bil på riksväg 83 i Hennan. De som satt i bilen försökte smita och blev jagade ända ner till Ljusdal, där bilen övergavs i Sörkämsta vid halv femtiden. Polisen sökte efter det de misstänkte med hjälp av hundar utan att hitta dem.

– Vi avbröt det här ungefär 07:17 för att patrullen som hade natten skulle gå av. Sedan fortsätter vi att jobba med det naturligtvis. Vi hoppas kunna spårsäkra både fordonet och sådant som kan finnas kvar i bilen, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Polisen hoppas också att någon har sett bilen när den lämnades.

– Tidningsbud kan ha varit ute.

Läs också: Han mötte den vilda biljakten: "Jag såg hur bilen krängde"

Flera andra apotek har drabbats av inbrott de senaste månaderna. Nu försöker polisen se om man kan hitta samband mellan inbrotten.

– Det är en person som analyserar det här. Vi tittar ungefär på Mellansverige, hur många apoteksinbrott det har inträffat och hur många som har gått tillväga på samma sätt. Finns det några gemensamma nämnare och annat. Men de är inte här i dag så jag har inte koll hur långt de har kommit i det arbetet, säger Mikael Hedström.

Det ligger nära till hands att tro att personer som bryter sig in i apotek är ute efter receptbelagda läkemedel i första hand. Men så har det inte alltid varit fallet, berättar Mikael Hedström.

– Vi ser att vid ett antal av de här brotten så är man inte intresserade av de narkotiskt klassade preparaten utan ger sig bara på kassaapparater, växlingsutrustning och kassaskåp. Det beror troligtvis på att det förekommer en del kontanthantering just i apoteken.