Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Pokémon Go-febern: Försäljningen av bärbara mobilladdare ökar kraftigt

Succén kring Pokémon Go är ett faktum och då spelet drar ganska mycket batteri för spelaren söker flera efter möjliga lösningar på detta problem. I butiker i både Sundsvall och Örnsköldsvik har försäljningen av bärbara laddare till mobiltelefoner ökat.

Läs mer: Pokémon invaderar gatorna: "Jag börjar se allt fler gå ut och leka med appen"

Sverige har tillsammans med resten av världen drabbats av vad som närmast kan kategoriseras som kollektiv Pokémon Go-feber. Redan innan det släpptes i landet var många svenskar redan igång och spelade och när det tillslut under lördagen fick ett officiellt släpp i Sverige – tillsammans med 26 andra länder – ledde detta till serverhaveri.

Läs mer: Polisen varnar för Pokémon-spelet – ger zombieliknande beteende

Att beskriva Pokémon Go som en succé låter sig lätt göras, faktum är att spelets släpp lett till att marknadsvärdet för Nintendo – ett av företagen bakom spelet – dubblerats på två veckor från 20 miljarder dollar till 39 miljer dollar.

I kölvattnet av låtsasmonstersuccén för bolaget har även andra marknader sett en försäljningsökning. Spelet som går relativt hårt åt batteriet på den mobila enhet som spelet spelas på har i förlängningen lett till att försäljningen av bärbara nödladdare till telefoner ökat. Omsättningen på denna typ av enheter har ökat hos såväl Siba, Netonnet som hos Mediamarkt – Siba rapporterar en försäljningsökning på hela 80 procent – och även i butiker i Västernorrland märker man av det ökade trycket på så kallade powerbanks.

Läs mer: Trafikverket varnar efter Pokémon-spelarnas farliga beteende: "Chansa inte"

– Det är en otrolig åtgång. Det kommer in folk varje dag och efterfrågar den här typen av produkter. Vi har sålt slut på på dem. Vi fick en ny sändning idag och har sålt mellan tre och fyra enheter redan, vilket motsvarar ungefär hälften av försändningen, säger Christian Milioris, säljare på Teknikmagasinet i Birsta i Sundsvall.

Även i Örnsköldsvik går försäljningen bra.

– Spelet drar ganska mycket batteri, jag har ingen procentsiffra kring ökningen tillgänglig men kan bekräfta att det ökat och att folk kommer in och efterfrågar powerbanks specifikt för Pokémon Go, säger Johan Ek, butikschef Teknikmagasinet i Örnsköldsvik.

Även på Clas Ohlsson och Kjell & Company i både Örnsköldsvik och Sundsvall bekräftar man en försäljningsökning till följd av spelets popularitet.