Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Postnords nya transportregler – privat avtal ska rädda hästsperman

Det blir en privat transportlösning som ska transportera hingstsperma till hela Sverige efter de kritiserade förändringarna i Postnords distribution.

Tidigare i mars kunde vi rapportera att hästsperma dör under transport efter nya regler för Postnord. De nya reglerna innebär att Postnord har två dagar på sig att leverera brev och paket inom vissa delar av landet. Sperma från en avelshingst överlever inte i två dygn.

Nu rapporterar Lantbrukets Affärstidning (ATL) om en ny transportlösning som innebär att en privat transportlösning ska skicka hingstsperma till hela Sverige efter att många av landets avelsverksamheter blivit oroliga sedan Postnords regler gjorts om. Enligt ATL har föreningen Svenska Hingsthållare tagit fram en egen lösning tillsammans med transportfirman Mats Hästtransport AB.

Det kommer att bli dubbelt så dyrt

Företaget ska hämta doserna på plats ute på landets stuterier varje måndag, onsdag och fredag för leverans efterföljande dag. Detta ska gälla i hela Sverige oavsett om det är helg- eller vardag. Leveranserna till Norrland och Gotland kommer oftast att ske genom flygtransport.

Carina Dahlin-Satrell, ordförande i den ideella föreningen Svenska Hingsthållare, säger till ATL att dessa leveranser kommer att bli väldigt dyra.

– Det kommer att bli dubbelt så dyrt som det varit med post. Men det som flygs till Norrland och Gotland blir billigare. Vi går samman och sponsrar en del av den kostnaden för att värna hästaveln i hela Sverige, säger Carina Dahling-Satrell.

Läs mer: Hästsperma dör under transport efter nya regler för Postnord