Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter såpsuccén på nätet - nu ska Håsjögänget sprida bandyhajpen till resten av världen

Minst 27 miljoner har sett klipp från Håsjösåpan, turneringen där bandy spelas på en nedsåpad presenning som blev en viral succé tidigare i somras. Nu ska gänget bakom eventet sprida sporten till resten av världen, genom ett så kallat Kickstarter-projekt.

Läs även: TV: Fullt ös på Håsjösåpan – se de mäktiga bilderna

Alexander Backlund är en av initiativtagarna till projektet som lanserats på Kickstarter.com under namnet "Soap Hockey Project". Sidan är en internetplattform från USA som samlar in medel till olika projekt i en slags gräsrotsfinansiering. Tanken för "Soap Hockey Project" är att man ska sälja paket som innehåller tillbehör som används när man utövar sporten.

– Det här är ett samarbete mellan min bror och hans kompis som arbetar på den svenska ambassaden i Washington. Allting körs i USA, verksamheten finns inte i Sverige, säger Alexander Backlund.

På två veckor samlade man ihop tillräckligt med pengar för att kunna dra i gång projektet. Målsumman var 5 000 dollar.

– Det gick lite segt i början. Men sedan började pengarna trilla in. Slutsumman landade på 6 300 dollar, berättar Alexander Backlund.

I svenska kronor motsvarar det drygt 51 200.

I paketen ingår presenningar, mål, bollar och klubbor, allt för att underlätta och göra så att fler människor kan syssla med den hala sporten.

Alexander Backlund säger att han och hans medarrangörer inte är upphovsmän till sporten i sig, utan att det är något han tagit med sig från nollningsaktiviteter när han studerade vid universitet.

Efter att man släppte sin video från i somras har den uppmärksammats av medier som ÖP, LT, Expressen, Aftonbladet, TSN, CBS, ESPN och NBC. Arrangörerna uppger att minst 27 miljoner har sett klipp från tävlingen på nätet.

– Tanken framöver är att vi ska få ihop någon slags hemsida för projektet, säger Alexander Backlund.

Det märks att initiativet uppskattas – även internationellt. I en kommentar har en amerikansk medborgare kommenterat: "I just love the Swedes, first ABBA, now this....love it!"

Återstår att se huruvida gänget från Håsjö erövrar världen i samma stil som den musikaliska kvartett man nämns i samband med.

Se klippet igen här: