Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skandalen och attacken på Aly Keita – Svenska Spel utreder misstänkt matchfixning

Överfallet på Aly Keita kan vara kopplat till matchfixning. Nu berättar Svenska Spels presschef Andreas Jerat att de utreder spel som var lagda på matchen.

Varför?

Det är frågan alla ställer sig efter 17-åringens attack på Aly Keita och hans påstående om en bomb på Stadsparksvallen.

Efter skandalen under måndagskvällen har det ryktats om att mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund kan ha varit en planerad matchfixning. Att det var därför 17-åringen tvingats till drastiska åtgärder för att få matchen avbruten.

Andreas Jerat, Svenska Spels presschef, berättade tidigare för Sveriges Radio att företagets spelövervakare just nu går igenom spel kopplade till matchen mellan J-Södra och ÖFK.

Nu utvecklar han sitt resonemang för Sporten:

– Vi håller på att titta närmare på den här matchen för att se om det är något annorlunda som har hänt. Svenska Spel är ett bolag som erbjuder spel på den här matchen så spel med orent syfte kan också ha placerats på en annan spelsajt.

Har ni sett något som är avvikande jämfört med en vanlig allsvensk match?

– Inte vad vi sett hittills, men vi tittar på matchen igen. Så vitt jag vet nu var matchen öppen för spel innan och under matchen.

Skulle du bli förvånad om detta är kopplat till matchfixning?

– Jag vill inte spekulera i det. Jag vet helt enkelt inte och därför avstår jag från att kommentera.

I dagsläget vet inte Svenska Spel när de kan ha ett svar om attacken på Aly Keita var kopplad till matchfixning. När de analyserat klart deras data kommer de föra en dialog med polisen.

– Vi tittar på våra siffror och polisen har en undersökning som pågår. Vi kan bara misstänka förekomsten av matchfixning och ser vi det kommer vi polisanmäla. Sedan är det upp till polisen att arbeta vidare med vårt material, säger Jerat.

Hur utreder ni detta om vi ska gå in på detaljer?

– Vi tittar på rätt mycket. Vi ser på individnivå vem som har spelat, när de är lagda, hur stora summor som spelats, hur insatserna fördelats mellan lagen sett till oddsen, var i landet spelen lagts och det finns även annan data att gå igenom.

Går det att svara på när ni kan ha ett svar om detta är matchfixning?

– Jag kan inte svara på det riktigt. Det kan ta dagar när man kollar på individnivå. Vi kan få en överblick nu runt lunch, men jag kan inte svara exakt på när vi har ett svar.

LÄS MER FRÅN SKANDALEN:

Polisen om attacken – så fortsätter arbetet med skandalen: "Uppstår alltid massa spekulationer"

Timråstjärnan Jonathan Dahlén stöttar Aly Keita efter skandalen: "Ska inte få hända"

Jönköpings Södras uttalande efter attacken: "Det är overkligt"

Fouad Bachirou om rädslan – och sparken mot förövaren: "Aldrig varit med om något liknande"

ÖFK:s säkerhetsansvarige: – Inga brister i säkerheten på arenan

Ghoddos efter attacken: "Det är en tragedi"

Jonas Eriksson om det råa överfallet på Aly Keita: "Olustigt"