Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skjutningarna i Örebro – Stefan Löfvén kallar polisen till akutmöte: ”Beklagar de som blir drabbade”

Efter de senaste tidens skottlossningar i Örebro och Malmö kallar statsminister Stefan Löfven (S) polisen till ett akutmöte. Samtidigt menar rikspolischefen Anders Thornberg att situationen med alla skjutningar är mycket allvarlig.

De senaste två veckorna har en person skjutits till döds varannan dag i gängrelaterade brott i Sverige. Med anledning av det eskalerande våldet agerar nu regeringen akut och kallar till sig polisen, skriver Aftonbladet. Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister ska träffa polisledningen under onsdagen och ta reda på vilka resurser polisen behöver för att få stopp på våldet.

"Jag tycker det är ynkliga, kallblodiga mördare vi har att göra med nu. Då måste det till riktigt, riktigt hårda tag", säger Stefan Löfvén till tidningen.

Han menar att läget är akut och han beklagar att oskyldiga indireket drabbas av våldet.

"Det är klart att vi alla vill beklaga både de som blir drabbade så att de förlorar familjemedlemmar, det är tragiskt. Och också alla som påverkas därutöver, som kanske är rädda för att gå på gatorna på vissa platser", säger Stefan Löfvén till Aftonbladet.

Samtidigt säger rikspolischefen Anders Thornberg till nyhetsbyrån TT, att polisen gör allt för att stoppa skjutningarna.

"Det är en mycket allvarlig situation."

Enligt Anders Thornberg har polisen för lite resurser. De försöker jobba så smart de kan med bland annat underrättelser och förebyggande åtgärder och gör allt de kan för att inte fler skjutningar ska inträffa:

"Men vi kan inte trolla, vi har ändliga resurser. Vi är underbemannade och varje dag gör det otroligt ont för oss när vi tvingas prioritera."

Två personer sköts till döds i Örebro på tisdagskvällen och fem personer har mördats i Malmö de senaste två veckorna. Enligt polisen handlar det om misstänkta gänguppgörelser, skriver TT.

"Jag är oroad, det är människor som dödas på gator och torg och det är i särskilt utsatta områden som redan har problem tidigare. Det är helt oacceptabelt att vi ska ha sådana här uppgörelser i vårt land, och vi kommer att jobba allt vad vi kan för att förhindra det."