Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter underskotten – regionen förbereder för ny finansplan

Region Jämtland Härjedalens ekonomiska resultat för 2017 ser ut att hamna på minus 233 miljoner kronor. Därför har regionstyrelsen nu röstat igenom en uppdaterad finansplan för de närmsta åren.

Det skriver regionen i ett pressmeddelande. Anledningen till uppdateringen är att de ekonomiska förutsättningarna har förändrats sedan man fattade beslut om en plan i somras. Den planen var baserad på ett underskott på 110 miljoner kronor, alltså 123 miljoner kronor mindre än den verklighet man nu befinner sig i.

Den nya finansplanen för 2018-2020 tar i beräkningarna en utökning av de så kallade välfärdsmiljarderna, där regionen tilldelats ett antal miljoner kronor för att bland annat bättre kunna lösa bemanningsfrågan.

Läs även: Nu ska regionpolitiken möbleras om – förväntas kosta två miljoner kronor extra per år

Det är fortsatt Region Jämtland Härjedalens mål att man ska nå ett nollresultat för 2018, men trots de ökade tillskotten från regeringen förväntas inte finansieringen kunna täcka det underskott som finns. Man tror dessutom att kostnaderna de kommande åren kommer att bli större än intäkterna.

– För att komma tillrätta med den ekonomiska obalansen behövs en kombination av flera åtgärder. Det krävs en medveten bromsning av tillväxten inom hälso- och sjukvården, volymen växer mycket snabbt. Samtidigt krävs strukturåtgärder och en översyn av finansieringen, säger Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

– Enbart strukturåtgärder räcker inte till om hälso- och sjukvården samtidigt växer så snabbt som den gör. Inte heller skattehöjningar är tillräckligt för att åtgärda det ekonomiska underskottet. Skatten skulle behöva höjas varje år om inget görs åt volym- och kostnadsökningen.

Christer Siwertsson (M), som tidigare förutspått att skatteökningar lär ske efter valet i höst, kommenterar också att sådana inte aktuella just nu.

– Innan en eventuell skattehöjning kan beslutas, krävs åtgärder som pressar ner nettokostnadsutvecklingen och då talar vi om en volyminskränkning och omfattande strukturåtgärder, säger han i pressmeddelandet.

Slutgiltigt beslut om en uppdaterad finansplan kommer att tas i regionfullmäktige under onsdagen.

-----

Läs mer:

Beslut om åtgärder för regionens ekonomi – tufft arbete väntar sjukvården

Regionstyrelsens ordförande nöjd med extramiljonerna från regeringen: ”Vi blir oberoende av hyrpersonal”

Christer Siwertsson (M) förutspår skattehöjningar inom regionen till hösten: "De som påstår att det inte behövs ljuger"