Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter virusutbrottet i Europa – snart kan misstänkta fall av coronavirus testas i Östersund

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Coronaviruset har nått Europa. I Italien har det rapporterats 70 bekräftade fall av viruset. En person testat positivt i Sverige. På Östersunds sjukhus arbetas det hårt för att vara redo vid ett utbrott.
– Vårat eget labb håller nu på att sätta upp så att man kan göra corona-analyser här, säger smittskyddsläkaren Annika Ersson.

Under två månader har fler än 75.000 människor smittats och över 2.000 dött. Det nya coronaviruset bär namnet Covid-19. Det finns många olika coronasmittor. Detta, tillsammans med det faktum att kinesiska myndigheter efter utbrottet snabbt delade med sig av den så kallade RNA-profilen, alltså virusets genetiska kod, tror Peter Drobni var det som gjorde att metoden för att identifiera just detta virus har blivit effektiv så pass snabbt.

– Det här viruset är väldigt likt det som kallas Mers och framförallt finns isolerat i Saudiarabien, säger molekylärbiologen Peter Drobni, som jobbar med att få möjligheterna att analysera smittan i Östersund.

Annika Ersson tycker inte att invånarna i regionen behöver vara oroliga i nuläget. Enligt henne finns goda rutiner för att hantera enstaka fall och just i detta nu arbetas det intensivt med att uppdatera pandemiplanen. Om det sker ett utbrott i Jämtland ska beredskapen vara bra.

– Vi har apparater som kan hitta vinterkräksjuka och influensa och nu ska vi ta fram hitta även coronaviruset, säger hon.

Det handlar om att lära maskiner vilka strukturer de ska känna igen. När proverna sedan kan undersökas är det så lite som 25 mikroliter vätska i varje rör.

– Alltså ungefär en halv droppe. Varje sådant prov kostar ungefär 1 000 kronor, säger Peter Drobni.

Kontrollmekanismer är viktiga i sammanhanget. Därför sätter man också in ett garanterat positivt och ett negativt provrör varje gång maskinen körs. Dessutom finns alltid ett prov med vatten med. Så ser proceduren oavsett vilket virus det handlar om.

Om ett fall Covid-19 skulle misstänkas i länet i dag hade analysen skett i antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö. Exakt när en likadan analys kan göras i Östersund är oklart, men det är inte långt borta.

– Alla komponenter är beställda, men alla har inte kommit. Jag brukar säga att det är som att baka bröd egentligen. För att kunna göra det måste du ha alla ingredienser hemma, om du inte köper en brödmix. Just nu finns det inget företag som säljer just den här mixen. Inom ett år kommer någon säkert att höra det, säger Peter Drobni.

Under måndagen beslutade Folkhälsomyndigheten att den som varit i Kina, Italien, Iran eller Sydkorea och uppvisar symptom ska rekommenderas att genomgå test för coronavirus.

Trots detta behöver jämtarna inte gå runt och vara oroliga, enligt Annika Ersson. Att kunna utföra testerna lokalt är något som kommer att spara tid.

– Snabb diagnostik är väldigt viktigt för kunna använda de resurser vi har på bästa sätt att vi inte ska behandla någon som är coronasmittad längre än nödvändigt, säger hon.