Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlängtad debut för Peterson

Från Vasa­loppets 9 mil till en världscupsprint på 1,2 km – på mindre än en vecka. Men Åsarnas Teodor Peterson har inga problem att ladda om till den så efter­längtade debuten.
– Jag känner mig piggare än vad jag trodde, säger han.

Åsarnas Teodor Pettersson har haft en bra säsong som förstaårssenior. 20-åringen har bland annat fått med sig en tredjeplats och en seger i sprint i Skandinaviska cupen. Men det är ett år som kan vara väldigt tufft.

– Det gick lite tyngre i början men sen på slutet har det gått bättre och bättre. Men det har varit tufft, mycket tuffare än junioråldern. Steget är ganska stort och hårdare konkurrens. Gör man ett dåligt lopp som junior så är man ändå topp-5, men som senior så blir det runt 30 i stället, säger Teodor Peterson.

har kommit i sprint och då främst i fristil. Men Teodor har inga funderingar på att redan börja specialisera sig.

– Nej, inte än. Man vill ge distansen en chans. Det brukar ta några år innan man kan prestera i distanslopp.

Förra veckan gjorde Teodor sin första start i Vasaloppet. Det slutade med en 16:e plats och 10 000 kronor då han spurtade till sig Bergspriset i Evertsberg.

– Det var en kul upplevelse, jag hade ingen aning om hur kroppen skulle reagera. Jag hade bara åkt halva sträckan som längst en gång tidigare. Men jag är nöjd.

– När vi närmade oss Evertsberg så kändes det som att det inte direkt var någon annan som ville satsa på det. Så då körde jag.

– Nej, men som student är man inte jätterik.

Men det blev en kort återhämtning då Teodor i tisdags fick reda på att han skulle få åka världscupsprinten i fristil i Lahti, Finland.

– Det ska bli en kul erfarenhet. Det gäller att passa på och visa vad man kan nu. Jag vill ta chansen så att jag får chansen igen.

– Jag tycker det känns ganska bra, jag känner mig pigg. Har tagit det lugnt och jag tror att jag ska hinna återhämta mig. Jag kommer vara sugen på att åka fort.

– Framför allt att ta mig vidare från kvalet. Placering är svårt när man inte varit ute förut.

Den svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamsson har tagit ut flera debutanter till Lahti.

– Teodor har gjort det bra och det kändes som ett bra läge att testa de yngre åkarna. Han är mycket intressant, en kille som vi följer resultatutvecklingen på. Det ska bli kul att se honom på startlinjen i helgen, säger Joakim Abrahamsson.