Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlängtad konstkatalog

Var tionde arbetsplats i länet jobbar med kreativa näringar.

Nu finns äntligen en katalog som gör de lättare att hitta till alla våra slöjdare, konstnärer och konsthantverkare.

"Skapat" heter den 68-sidiga broschyren som tryckts i 20 000 exemplar och just nu distribueras över hela länet, både till företagen och intresserade privatpersoner.

– Det känns jätteskönt att vi blivit klara med den här sammanställningen som både företagarna själva och kunderna förhoppningsvis har stor glädje av, säger länshemslöjdskonsultenten Ingela Fredell.

I veckan har hon och kollegan Göran Posthuma börjat åka runt till en rad av de 165 företagare som har sina kontaktuppgifter i häftet.

En inventering för ett par år sedan visar att de kreativa kulturella näringarna omfattar runt 2050 arbetsställen i Jämtland och Härjedalen, vilket är tio procent av totalen. Fördelat på knappt 2 000 företag handlar de om 4 500 anställda.

Då har man räknat in även arkitektur, dator- och tv-spel, design, film, litteratur, konst, marknadskommunikation, media, mode, musik, måltid, scenkonst, turism, och upplevelsebaserat lärande.

Den nya broschyren fokuserar på slöjd, konst och konsthantverk, samt en del utställare i de branscherna.

Projektet Drivkraft har hjälpt till att finansiera skriften, som förutom själva listan med kontaktuppgifter också innehåller porträtt på några utvalda hantverkare och konstnärer.

Exempelvis omslagspojken och slöjdaren Tage Lundqvist i Brunflo, textilkonstnären Katarina Widegren och keramikern Åsa Maria Hedberg, som i somras flyttade från Optand till Hammerdal.

Här presenteras deras arbeten i stilrena bilder av fotografen Tina Stafrén, ännu en av alla kreativa utövare som lyckas överleva i ett glesbefolkar norrlandslän.

Även just avgångna landshövdingen Britt Bohlin framhåller att hon tror på de kreativa näringarna som en viktig framtidsbransch för länet.

På sikt hoppas Ingela Fredell att länet också ska kunna göra liknande presentationer där man även infogar länets alla expansiva och uppmärksammade mathantverkare:

– Alla dessa är ju attraktiva utflykts- och besöksmål som tillsammans skulle kunna vara draglok åt varandra och locka ännu fler.

När vi träffar Ingela och Göran överlämnar de en hel kartong med broschyrer till Ulla Gustafsson på Storsjöhyttan, och utlovar fler när dessa tagit slut.