Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlyst Svartenbrandt orsakade polispådrag

Efterlyste Lars-Inge Svartenbrandt, numera Lars Ferm, orsakade polispådrag på Åre Östersund Airport.

Annons

Svartenbrandt efterlystes under onsdagen misstänkt för ett grovt brott som ska ha begåtts i Dalarna, uppger Aftonbladet.se.

"Svarten" som han kallas, är en av Sveriges mest kända brottslingar. Han har suttit 40 år i fängelse för flera rån. I våras släpptes han efter fem års fängelse, dömd för bankrån i Säter och butiksrån i Bromma.

Under onsdagen jagades han av polisen igen, misstänkt för ett grovt brott som ska ha begåtts i Dalarna. På onsdagseftermiddagen fick han veta att han var anhållen i sin frånvaro. Men han har ingen aning om för vilket brott.

Polisen i Jämtland fick vid 19-tiden ett tips om att Svartenbrandt ska ha befunnit sig på ett flyg som landade på Åre Östersunds Airport på Frösön. Den misstänkte mannen stoppades av polis i den taxi han färdades i efter landningen. Efter en kontroll kunde polisen konstatera att tipset inte stämde.

Svartenbrandt befann sig nämligen i Kopparberg, där han numera bor. Efter att han tipsats av vänner att polisen var på väg hem till honom, så valde han att överlämna sig själv till polisen.

– De sa att insatsstyrkan varit där och sökt mig. Jag blev helt perplex, trodde inte mina öron. Vad tror de, att jag går med två kalashnikov på ryggen? Jag är pensionär, för helvete, säger han till Aftonbladet.

Sedan slutet av 1960-talet har Lars-Inge Svartenbrandt dömts och suttit på flera svenska anstalter. Polisen betraktar honom som farlig. Hans dotter är dokussåpastjärnan Jackie Ferm, 24. I dag är han 69 år gammal.