Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egil Ellis vann i Alaska – för nionde gången

Egil Ellis från Funäsdalen har för alltid skrivit in sig i historieböckerna genom att vinna Open North American Sled Dog Championship (ONAC) i Fairbanks, Alaska, för nionde gången.

Framgångarna för Egil Ellis som hundförare fortsätter. När Ellis passerade mållinjen som ett blev han även historisk eftersom det är första gången en hundkörare har vunnit nio segrar under tävlingens 64 år långa historia. Egil Ellis har kört ONAC elva gånger sedan 1999, vunnit nio och tagit andraplats två gånger. Han har även rekordet med fyra raka segrar.

Årets race blev en sekundstrid där Ellis tampades med Buddy Streeper om segern. När en av Ellis draghundar tröttnade trodde många att det var kört för svensken.

– Jag kapade linan och stoppade henne i släden, berättar Ellis som räknade med att den manövern inte tog mer än tio sekunder.

Ellis vann till slut loppet med 4,5 sekunder över Streeper, en väldigt liten marginal med tanke på att segertiden var 222 minuter och 49 sekunder.

Egil Ellis har bott i Willow, Alaska, sedan 2001 och han berättade efter segern att han kommer att ansöka om dubbelt medborgarskap senare i år.