Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eklund: ”Presterat bättre än väntat”

Han är överraskad, stolt och nöjd efter framgångarna i sydkoreanska ­Pyongchang.

Och efter Helena Jonssons VM-avslutning på söndagen har förbundskapten Staffan Eklund bara en sak att säga:

– Vi har presterat mer och bättre än förväntat.

Ett guld, ett silver och ett brons blev medaljsumman för Sverige i skidskytte-VM 2009.

den svenska truppen till med bland annat en överraskande femteplats (David Ekholm i distansen) och en efterlängtad ”comeback” (Anna Carin Olofsson-Zideks fjärdeplats i distansen).

Men skidskytten framför alla i den blågula dressen var ändå Helena Jonsson, som på söndagen räknade in sin tredje medalj i och med bronset i masstart.

– Tittar man på Helenas insatser över VM, så är det stort. Mycket stort, säger Staffan Eklund om guldet i jaktstart, silvret i mixedstafetten och söndagens brons.

– Helt otroligt. Man kan inte begära mer än så här.

Landslagstränare Wolfgang Pichler håller med, men var inte lika överraskad som Eklund efter Jonssons avslutning.

– Det var en bra dag i dag, men jag trodde att det skulle bli en medalj eftersom det är vår bästa gren, säger han och syftar på att såväl Jonsson som Olofsson-Zidek var medaljkandidater inför masstarten.

visserligen på 20:e plats i loppet och för herrarna blev det en niondeplats i VM-avslutningens stafett – men precis som Eklund är Pichler inget annat än nöjd med mästerskapet.

– Vi måste vara otroligt nöjda. Vi har haft en bra säsong och har en bra trupp nu. Framgångarna här i VM är resultatet av ett bra lag.

– Där blir det svårare att vinna medaljer. Men vi ser varje pallplats som en present på vägen dit. (TT)