Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eklund: ”Presterat bättre än väntat”

Han är överraskad, stolt och nöjd efter framgångarna i sydkoreanska ­Pyongchang.

Annons

Och efter Helena Jonssons VM-avslutning på söndagen har förbundskapten Staffan Eklund bara en sak att säga:

– Vi har presterat mer och bättre än förväntat.

Ett guld, ett silver och ett brons blev medaljsumman för Sverige i skidskytte-VM 2009.

den svenska truppen till med bland annat en överraskande femteplats (David Ekholm i distansen) och en efterlängtad ”comeback” (Anna Carin Olofsson-Zideks fjärdeplats i distansen).

Men skidskytten framför alla i den blågula dressen var ändå Helena Jonsson, som på söndagen räknade in sin tredje medalj i och med bronset i masstart.

– Tittar man på Helenas insatser över VM, så är det stort. Mycket stort, säger Staffan Eklund om guldet i jaktstart, silvret i mixedstafetten och söndagens brons.

– Helt otroligt. Man kan inte begära mer än så här.

Landslagstränare Wolfgang Pichler håller med, men var inte lika överraskad som Eklund efter Jonssons avslutning.

– Det var en bra dag i dag, men jag trodde att det skulle bli en medalj eftersom det är vår bästa gren, säger han och syftar på att såväl Jonsson som Olofsson-Zidek var medaljkandidater inför masstarten.

visserligen på 20:e plats i loppet och för herrarna blev det en niondeplats i VM-avslutningens stafett – men precis som Eklund är Pichler inget annat än nöjd med mästerskapet.

– Vi måste vara otroligt nöjda. Vi har haft en bra säsong och har en bra trupp nu. Framgångarna här i VM är resultatet av ett bra lag.

– Där blir det svårare att vinna medaljer. Men vi ser varje pallplats som en present på vägen dit. (TT)