Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eklund: Straffen måste bli kännbara

23 nat-ioner undertecknade till slut skrivelsen till IBU där man bland annat föreslår livstids avstängning för dopning.
Förbundskapten Staffan Eklund har skrivit på för Sverige.
– För att rädda idrotten från undergång måste vi höja straffen, säger han till TT.

Sedan i fredags har ett antal länder, under skidskytte-VM i Sydkorea, jobbat för att få till en gemensam skrivelse till Internationella skidskytteförbundet (IBU).

Bakgrunden är den ryska dopningsskandalen, som uppdagades precis före VM-starten, och som väckt stora misstankar om systematisk dopning.

En rad VM-länder har velat ta hårdare tag mot dopningen, och på torsdagen lämnades så skrivelsen in.

23 nationer – däribland Sverige, Norge, Tyskland och Österrike – föreslår som väntat att straffen för dopning höjs och stödjer bland annat ”livstids avstängning för blodmanipulation”.

man att det nationella förbundet, i händelse av systematisk dopning, straffas. Dels handlar det om att under tolv månader reducera nationens kvotplatser till världscupen med samma antal utövare som dömts för dopning, dels om att frånta det nationella förbundet rätten att arrangera tävlingar eller kongresser under en tvåårsperiod.

– Jag hoppas att alla punkter går igenom, säger Staffan Eklund.

– Med det som har uppdagats nu, känns det som att livstids avstängning är den väg man måste gå.

Förbundskapten menar även att det är viktigt att inte bara den dopade utövaren straffas.

– Kanske är det fel att jämföra det här med knarkhandeln i Sverige, men många gånger när man plockar en knarkare på stan är det egentligen en langare eller organisation man vill åt. Jag tänker att det är samma sak här.

om att straffa de berörda nationella förbunden är Eklund förhoppningsfull:

– Straffen måste bli kännbara. Det är viktigt för framtiden att reglerna sätts in i regelverket och att vi markerar att nu, jävlar ...

När IBU kommer ta ställning till skrivelsen är till viss del ännu oklart. Klockan nio på fredagsmorgonen, koreansk tid, har styrelsen dock ett möte i Pyongchang.

– Det är jättebra att skidskyttefamiljen nästan står samlad i kampen mot dopning. Jag ser inget problem med brevet, säger IBU-ordförande Anders Besseberg.

– Det blir säkert framlagt på styrelsemötet, men styrelsen kan nog inte företa sig något konkret förrän dömande instanser (i den rysa dopningsskandalen) gjort sitt. (TT)