Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologisk mat – Elisabeths enkla koncept

Elisabeth Söderberg tröttnade på att åka vida omkring för att hitta bra mat. Då öppnade hon eget i stället.

Lite förenklat kan man säga att det är anledningen till att Hornsgatan på Frösön fått en ny butik lagom till jul­handeln.

Ni som brukar handla på Ås trädgård känner säkert igen Elisabeth Söderberg, där hon stått under sex säsonger och sålt ekologiska grönsaker. När hon vågade språnget att öppna eget så var det självklart att det skulle handla om närproducerad och ekologisk mat. Hon slog upp portarna till butiken i lördags, i Moas skafferis gamla lokaler, och bemötandet från kunderna visade att hon satsat på rätt koncept.

– Jag fick mycket uppskattning. Många tycker att det ligger rätt i tiden med mat utan tillsatser, och dessutom tycker många att det är roligt att det blir lite livat på Hornsgatan igen, berättar Elisabeth.

Fokus ligger på lokala mathantverkare, och bland sortimentet återfinns bland annat mjöl från Ångsta, bröd från Gäddede och Hara, ost från Oviken och charkvaror från Fåker. Meningen är också att utbudet ska växa utifrån kundernas önskemål.

– Det är ju svårt att veta från början vad som kommer att sälja och inte, men man måste ju börja någonstans. Vi har ett basutbud med kravmärkta och ekologiska produkter, och sedan fyller vi på med närproducerat. Vi hoppas exempelvis att kunna sälja ägg på lösvikt så småningom, men där går det lite trögt eftersom det finns särskilda regler som måste följas.

Men kan du konkurrera rent prismässigt med de stora livsmedelsbutikerna?

– Jag försöker att ligga på det pris som leverantörerna rekommenderar. Naturligtvis ligger ju exempelvis Ica:s egna ekologiska varor lågt i pris, men de stora butikernas ekologiska varor kan försvinna i mängden. Min tanke är ju att samla bra mat på ett och samma ställe, och dessutom har jag en del varor som de andra inte säljer, säger Elisabeth.

Vad är det mest spännande med att öppna egen verksamhet?

– Jag gillar att jobba i butik, men det är väldigt mycket som har behövts fixas i sista stund, allt från bredband till kortterminaler. Men huvudsaken var att vi hann öppna innan julhandeln, och sedan får vi utveckla butiken eftersom.

Artikeln kommer från 100% Östersund.