Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologiskt mål – inget för Östersund?

För åtta år sedan infördes ett nationellt mål om att 25 procent av de offentliga matinköpen skulle vara ekologiska år 2013. Ett mål som många kommuner nu är på väg att uppfylla. Och vissa siktar ännu högre. I februari beslöt politikerna i Uppsala att kommunens livsmedelsinköp ska vara 100 procent ekologiska år 2023.
Hur går det då för den forna mathuvudstaden Östersund?
Jo, här är endast 15 procent av den mat som köps till förskola, skola och äldreboende ekologisk. Varför siktar vi inte högre?

Samma år som landet i helhet hoppades att 25 procent av den offentliga maten skulle vara ekologisk antog Östersunds kommun en ny kostpolicy. Men där sattes målsättningen under den nationella. Och för våra äldre finns ingen målsättning alls.

Den ideella föreningen Ekomatcentrum har kartlagt inköpen av ekologiska livsmedel inom offentlig sektor sedan 1999. I senaste sammanställningen för år 2012 drar de slutsatsen att: ”En tredjedel av offentlig sektor har nått 25 procent ekologiskt.” och ”Vi har goda chanser att nå 25-procentsmålet till årsskiftet 2013/2014.” Enligt rapporten utgjordes i genomsnitt 20,9 procent av kommunernas och landstingens livsmedelskostnader av ekologiska livsmedel.

Hur stor andel av den mat som Östersund kommun ­köper in är då ekologisk? Svaret på den frågan finns inte att hitta i den statistik som kommunens Måltidsservice redovisar i sitt bokslut. Här redovisas endast andelen ekologisk mat i skolan. Varför?

Förklaringen finns i den kostpolicy kommunen antog så sent som i mars förra året. För en kommuns del handlar det alltså om den mat som serveras i förskolor, skolor och inom äldreomsorgen. Med andra ord den verksamhet som Barn- och utbildningsnämnden samt Vård- och omsorgsnämnden ansvarar för.

Men då kommunen förnyade sin kostpolicy var ambitionsnivån lägre än den nationella. Här har följande målsättning formulerats: ”Andelen ekologiska livsmedel till kommunens förskolor och skolor ska motsvara minst 20 procent av matinköpen och successivt öka till 25 procent.”

Någon tidsaspekt kopplat till när 25 procent ska uppnås finns inte. Och för maten som serveras till våra äldre finns inget ekologiskt mål alls.

Därför sammanställer Måltidsservice endast siffror gällande ekologisk mat som serveras inom skolan, där de har uppfyllt kravet på minst 20 procent ekologisk mat sedan 2011.

När det gäller statistik över den totala andelen ekologiska matinköp som kommunen genomför måste kostchef, Evonne Kjellsdotter Mattsson, göra en beräkning på egen hand. Det visar då sig att den ekologiska andelen var 15 procent förra året.

Alltså drygt 5 procent under riksgenomsnittet och hela 10 procent under det nationella mål som uttrycktes för åtta år sedan. Är detta en rimlig nivå för Sveriges enda miljöcertifierade kommun? Vi tog med oss frågan till ansvariga ­politiker.