Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever från Östersund fick pris i stor designtävling: ”Vi är väldigt nöjda”

/
  • Pristagarna. Från vänster: Emma Lagesson, Johan Sundström, Emma Reihammar, Olle Björkebaum.

Av 35 tävlande i Norrlands största designtävling för gymnasieelever kom två av tre pristagare från Östersund.

Annons

Under torsdagen hölls prisutdelningen i Design Open 2015 på Mittuniversitetet i Sundsvall. På plats fanns elever från Teknikprogrammet på Jämtlands Gymnasium Wargentin.

Tävlingsuppgiften har gått ut på att eleverna skulle ta fram lösningar på hur serverhallar kan utvecklas för att ta tillvara på den värme de alstrar.

Syftet med tävlingen har varit att öka intresset för design, naturvetenskap och teknik bland gymnasieelever.

Eleverna från Wargentinsskolan slutade två och trea i tävlingen.

– Det är helt fantastiskt. Jag är jättestolt över att två av klasserna från skolan lyckats så bra utav alla som var med och tävlade. De har jobbat enormt mycket med det här, säger Anita Roos, lärare.

Olle Björkebaum går sista året på det tekniska programmet vid Wargentinsskolan med inriktning design och produktutveckling. Tillsammans med sin klasskamrat Emma Reihammar kom han trea i tävlingen.

– Tävlingen drog i gång i höstas och deadline var i december. Vi är väldigt nöjda med att vara topp tre, säger Olle Björkebaum.

Han berättar att deras bidrag var en slags glaspyramid som med hjälp av servrarna ska alstra tillräckligt med energi och värme för att skapa möjligheter för bland annat växtodling, rekreationscenter och en restaurangdel i pyramidens prisma. Prischecken på 3 000 kronor vet han ännu vad han ska göra med.

Emma Lagesson går andra året på samma program och blev tillsammans med Johan Sundström tvåa i tävlingen. Deras bidrag var att använda den överblivna värmen från serverhallarna till att föda upp insekter till alternativ kost.

Hon är inte särskilt besviken över att vara så nära förstaplatsen.

– Man vill alltid vinna, men alla bidragen var så otroligt bra. Det har varit ganska liknande projekt, med fokus på miljöfrågor.

– Bara att vi tog oss hit tycker jag är jätteroligt, säger Emma Lagesson.

Förutom äran kan hon och Johan Sundström glädjas sig åt 5 000 kronor.

Elever från Västermalmskolan i Sundsvall blev etta i tävlingen och vann 10 000 kronor.

Mer läsning

Annons