Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomin kräver en förändring

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. 400 000 personer är arbetslösa, kunskapsresultaten i skolan har sjunkit kraftigt och människors möjligheter att skapa en bättre framtid för sig själva och sin familj har blivit allt mer ojämlika.

Detta är den verklighet som den nya samarbetsregeringens budgetproposition hade att utgå från.

Vi föreslår stora investeringar för fler jobb, åtgärder i skolan för bättre resultat, förbättringar för miljön, jämställdheten och välfärden.

Alla reformer finansieras fullt ut för första gången på många år, och underskottet i de offentliga finanserna halveras 2015. Vi har vänt på varje krona och ifrågasatt ineffektiva skatteundantag.

De borgerliga partierna har nu presenterat sitt budgetförslag. Regeringen och de borgerliga partierna är överens om att reserverna är slut och att nya reformer behöver finansieras fullt ut.

Vi ser alla behovet av ökade anslag till försvaret, och vi vill begränsa arbetsgivarnas sjuklönekostnader. Det är mycket bra att vi är överens om det.

I andra frågor är skillnaderna tydliga. Om oppositionens budgetförslag skulle vinna i riksdagen riskeras viktiga reformer för att modernisera Sverige:

En halv miljard kronor dras från universitet och forskning. Järnvägsunderhållet går miste om ett årligt resurstillskott i miljardklassen. Jämställdheten försämras om den nya pappamånaden avslås. Vi riskerar att fortsätta missa de nationella miljö- och klimatmålen.

Det blir inte heller någon stärkt bemanning med höjd kvalitet i äldreomsorgen. De borgerliga föreslår 2,5 miljarder kronor mindre till hälsovård, sjukvård och social omsorg nästa år. Utan regeringens budget får pensionärerna varken sänkt skatt eller höjt bostadstillägg.

Utförsäkringarna av sjuka kommer att fortsätta. Fas 3 behålls och de som hamnat där får knappast någon chans till riktiga jobb.

Sverige och den svenska ekonomin behöver en budget som innebär förändring. Ökade klyftor och stora skattesänkningar visade sig inte leda framåt.

Sverige behöver i stället investera i fler jobb och en politik som gör att vårt land håller ihop.

Kristina Persson (S)

minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel