Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomisk förlust bakom inställd fjällorientering

I helgen var det tänkt att den 75:e fjällorienteringen i ordningen skulle avgöras i Härjedalsfjällen.
Men tävlingen är inställd.
– Vi gick med ekonomisk förlust förra året och det kändes fel att fortsätta, säger Lars Sahlén i tävlingsledningen.

Förlusten berodde på en kraftig nedgång i antalet deltagare förra sommaren. Endast 70-talet patruller (de tävlande löper två och två) kom till start i Lofsdalen, att jämföra med det dubbla tidigare år.

– Vi gick med ungefär 30 000 kronor i förlust. Det hade säkert gått att arrangera tävlingen i år rent ekonomiskt, men det är också en funktionärsfråga. Vi hade svårt att locka tillräckligt många funktionärer förra året, säger Lars Sahlén.

– Då ska vi också säga att det är ett lika stort jobb att lägga banan när det är 70 patruller som när det är 150.

Fjällorienteringen i Härjedalen arrangerades första gången 1938 och har fram till i år bara ställts in två gånger, 1940 och 1941, på grund av andra världskriget. Fjolårets upplaga var den 74:e i ordningen.

Arrangeras den 75:e upplagan nästa år?

– Tanken är att vi ska försöka hitta en lösning till 2015. Om möjligt ska vi försöka till ett samarbete med orienteringsförbundet. Det krävs också en hårdare marknadsföring.

Har orienteringsintresset i länet svalnat?

– Det finns fortfarande ett stort intresse, men framföra allt koncentrerat till Östersundsområdet med omnejd. Östersunds OK har över 500 deltagare. Visst finns det orienterare i Strömsund och Sveg också, men det är inte lika organiserat.

En liten tröst för alla orienteringssugna är att Vålådalen tredagars har lagt in två fjällorienteringsmoment. Men när vi får se fjällorientering i Härjedalen igen återstår att se.