Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomisk körning skonar miljön och plånboken

Sparsamhet och säkerhet är två viktiga punkter i dagens trafikskoleundervisning.
– Med ekonomisk körning så kan man både skona miljön och tjäna pengar, säger Anita Löfgren.

Hon har jobbat som körskollärare i 29 år och driver nu Hammerdals trafikskola i Strömsund. Ecodriving, ekonomisk körning, har några år på nacken och är numera en naturlig del på många trafikskolor.

– Det var väl en fem–sex år sedan som jag gick en speciell kurs för det, skaffade den här apparaten och har det med som en del i min utbildning. Det kollas också på uppkörningen sedan ett år tillbaka. Vägverket kallar det för sparsam körning, säger Anita Löfgren.

Apparaten i trafikskolebilen är en mätare som visar aktuell, genomsnittlig bränsleförbrukning och mycket annat. Den ger eleverna en snabb och tydlig bild av att till exempel motorbromsa är ett smart sätt för att åka snålt.

– Det blir mycket onödigt trampande på kopplingen när de bara kört hemma. Dessutom det här med sexans växel att man redan i 50 kan ligga och köra på den, i stället för att varva på trean som många gör, säger Anita Löfgren.

På trafikskolans bilar har hon sett tydliga tecken på att sparsammare körning ger effekt i plånboken.

– Det blir inte alls lika dyrt att tanka, trots att bensinpriset gått upp.

En av eleverna på Hammerdals trafikskola, 18-åriga Karin Blom, tycker det är bra att ecodriving ingår i utbildningen:

– Det gör ju inte körningen svårare.

Karin Blom kommer från Kalix och går på skyttegymnasiet i Strömsund. Hon har övningskört en del hemma sedan 16-årsdagen, men delvis på grund av avståndet, blir det mest på trafikskolan.

Det tycker hon är bra. På flera sätt.

– Vi har automat hemma, så det blir inte så svårt. Dessutom blir det noggrannare här, man lär sig rätt från början och sedan vet man att man kan allt när man ska köra upp, säger Karin Blom som har siktet inställt på uppkörning innan sommaren.

1 januari 2006 skärptes kraven för privat övningskörning genom att både handledare och elev måste gå en introduktionskurs först. Det tycker Anita Löfgren är bra, eftersom körning även utanför skolan är ett bra komplement:

– Nu får man chansen att få dem att jobba på rätt sätt och mängdträningen görs bäst hemma.

En annan bra regel för att öka säkerheten kom Sveriges trafikskolors riksförbund med nu vid årsskiftet – alkolås i bilarna.

– Det är jättebra att ha det. Det känns tryggt. Nu är det elever som har ringt återbud på tider eftersom de varit på fest kvällen innan, säger Anita Löfgren som dock har sett att alkolåsen kan vara lite överdrivet känsliga ibland.

Nybakt limpa, fil och munsköljningsmedlet Listerine hör till det som gett utslag och tillfälligt stoppat bilen.