Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiska problem för hälsocentraler på entreprenad

En utvärdering av länets hälsocentraler som drivs på entreprenad visar på bättre tillgänglighet i telefon, men också på ekonomiska problem i Hammerdal och Offerdal.

Utvärderingen är gjord av Öhrlings Pricewaterhousecoopers på uppdrag av landstinget. Det finns tre hälsocentraler i länet som drivs på entreprenad. De finns i Offerdal, Hede och i Hammerdal.

Intervjuer visar att det finns fördelar såsom kvalitet, tillgänglighet, organisering och påverkansmöjligheter med entreprenadsdriften. Nackdelar är svårigheter att få tillgång till hela patientjournaler, korta avtalsperioder och en känsla av isolering.

Rent ekonomiskt anser revisorerna att det är svårt att dra några slutsatser för Hede och Hammerdal eftersom de är relativt nystartade. Den period som undersökts är resultaträkningarna för 2006 och 2007. Offerdals hälsocentral uppges ha det svårt med likviditeten. Hammerdals hälsocentral beskriver också att de har problem att klara ekonomin på ett bra sätt. De skriver själva att de ändå är mer kostnadsaffektiva nu jämfört med när hälsocentralen drevs av landstinget.