Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elaine Asp står för Guldgalans meny – så här ser den ut

Mitt i värsta ruschen inför julborden i Glen hinner Elaine Asp, som driver restaurangen Hävvi, med ett gästspel som ansvarig för Guldgalans meny. En meny där grunden är det samiska köket.

Annons

Vad tänkte du när du fick frågan att ansvara för maten på Guldgalan?

– Jag var på Guldgalan som gäst för två år sedan och då tänkte jag: hur svårt kan det vara? Och när jag fick frågan nu i oktober så föreställde jag mig runt 500 gäster. Tänk vad fel jag hade.

Hur gör man när nästan 1 600 matgäster ska serveras samtidigt?

– Jag har ju aldrig lagat mat till så många, men man får tänka i lite andra menybanor. Varm soppa till förrätt till exempel kan vara svårt att lyckas servera utan att det blir problem.

Hur har du tänkt när du planerat menyn?

– För mig är det självklart att det ska vara det samiska och jag utgår från samma idéer som vi har när vi lagar mat på Hävvi. Det ska vara traditionell samisk mat i modern tappning.

Blev menyn som du ville?

– Nästan. Jag ville servera klassisk samisk kaffeost till efterrätt men där blev jag faktiskt nedröstad. Så då gjorde vi en variant med rulltårta där kaffeosten är inbakad. Men annars är det typisk Hävvimat, med fjällets råvaror och det vi kan få tag på i närområdet.

På menyn står bland annat renmärgshollandaise, maximusost och gackobröd. Vad är det?

– I samisk mat är det ju ofta mycket fisk, och för att göra det mer matigt så är ett bra sätt att blanda in renmärg, det mättar riktigt bra. Maximusosten är en hård koost som är lagrad i minst 18 månader och Gackobröd är ett tjockt tunnbröd som traditionellt tillagas på häll över öppen eld.

Kommer du att kunna slappna av och bara njuta under galakvällen eller står du i köket?

– Jag är en kontrollmänniska så jag ska definitivt stå i köket. Men lite måste jag nog släppa på kontrollen. 1 600 tallrikar kan jag inte ha koll på. Jag litar på att det är bra kockar.

Vad ska du sikta efter Guldgalan då?

– Det får väl bli Nobelfesten, där skulle det behövas en samisk meny. Jag är annars nöjd med att servera även mindre sällskap i Glen, det är kul det också.

FAKTA/ Guldgalans meny

Förrätt

Fjällfisk – rimmad och halstrad fjällfisk serveras med renmärgshollandaise och friterad jordärtskocka

Blodbröd – hembakat smörstekt blodbröd med maximusost från Klövsjö

Renspickekorv – torkad renkorv serveras på glödgat gackobröd

Kantareller – gräddkokta kantareller på rotfruktsbakelse

Varmrätt

Souvas – torrsaltat renytterlår som kåtarökts i Glen serveras med höstbetor och blåbärsky

Tillbehör: kvannepestosmör – höstäpplechutney – bakad rotselleripuré

Dessert

Enbär – enbärsbrulékräm serveras med hjortron och havrecrunch

Råmjölk – emulgerad råmjölk toppad med rabarber och kvannemarmelad

Ost – rulltårta med färskost från Kullens i Klövsjö serveras med espressoreduktion

Kaffe & avec

---

Mer om Guldgalan 2015:

Däckshopen nominerad i Guldgalan – marknadsför med nytt grepp

De är nominerade till Årets gröna guld: – Det känns väldigt roligt

TV: Vad ska du ha på dig på Guldgalan? Gästerna avslöjar sina galakläder

TV: Här förbereds Guldgalan-middagen: "Den här menyn kommer att bli en snackis"

Elaine Asp står för Guldgalans meny – så här ser den ut

Missöden och framgångar i Guldgalans 15-åriga historia

15 priser ska delas ut – så här fungerar Guldgalan

Här är artisterna som spelar på Guldgalan

Här hittar du listan på alla som är nominerade till Guldgalan 2015.

Här är årets tema på Guldgalan – och TV4-profil tar över som konferencier

Se vimmelbilderna från Guldgalan 2014 här

Här hittar du allt om Guldgalan samlat