Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldsjälarna bakom Benbanken uppmanar till donation

På Östersunds sjukhus finns något unikt; nämligen Benbanken där ben för framtida transplantationer lagras. Nu vill drivkrafterna bakom lyfta fram ämnet donation. Ett känsligt ämne för vissa men samtidigt livsviktigt för andra.
– Det kan handla om ett liv i rörelse eller ett liv i rullstol, berättar Gunilla Widegren, en av de ansvariga.

Att transplantera bendelar är inget ovanligt. Sedan 1980-talet har man vid höftprotesoperationer kunnat ta till vara höftkulor för att senare använda dem vid lagning av ben intill proteser som lossnat. Dessa benbanker, med skelettdelar från levande personer, finns runt om i Sverige. I Östersund däremot finns tekniken att ta till vara på större bendelar från avlidna vilket öppnar många dörrar. Ett användningsområde är bland annat vid canceroperationer.

– En person som fått en cancertumör i skelettdelar eller intill kan behöva amputera benet. Med bentransplantation går det att operera bort tumören och sätta in en ny benbit i stället och det gör att många får behålla sina ben, berättar Åke Hamberg.

Tidigare har man vid sådana transplantationer behövt importera ben från bland annat Bryssel men nu har Sverige alltså en egen bank för rörben.

Han, tillsammans med Gunilla Widegren och Per Ramberg är de tre eldsjälar som gjort benbanken i Östersund möjlig. Tillsammans är de tre av tolv medlemmar i ben- och senvävnadsgruppen i Sverige.

2004 införde EU nya direktiv för hanterandet av vävnader vilket innebar mycket administrativt arbete men Gunilla och Per jobbade på för att starta en stor nationell benbank. När alla dokument och tillstånd var klara var inga av de större sjukhusen villiga att ta på sig arbetet. Gunilla, Åke och Per insåg då möjligheten att starta upp en benbank på Östersunds sjukhus och 2012 inleddes arbetet.

I dag finns det inte så mycket ben på benbanken i Östersund, den är relativt ny och de har ännu inte gjort så mycket reklam för sig men det börjar sprida sig. Kollegor runt om i Sverige har fått nys om nyheten och efterfrågan på ben ökar.

– Vi försöker utveckla och få fler donatorer, säger Gunilla.

Det viktiga just nu är att folk i länet blir medvetna om att benbanken finns och att ett samtal om bendonation kan komma till den som precis förlorat en närstående. Därför uppmanar de att man pratar med nära och kära om donation och avdramatiserar det i dag känsliga ämnet.

– Det viktigaste är att man väcker samtalet hos alla. Prata om donation och ta ställning. Det krävs inte att man säger ja men man ska fundera på vad det innebär, ta ställning och prata med anhöriga så att de vet vad just du vill, säger Åke.

Det handlar inte bara om bendonation utan också om donation av organ och annan vävnad också.

– Donation måste avdramatiseras och ses som något positivt.

Sedan avslutar han:

– Sjukdom och för tidig död är hemskt och meningslöst för alla inblandade. Tänk då att ändå få göra det finaste en människa kan göra, att man genom donation kan bidra till att rädda liv.