Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevcoach ska bättra på betygen

Med erfarenheter från Springfield College i USA ska eleverna på Hjalmar Strömerskolan bättra på sina skolresultat och få ökad närvaro. Nu anställs en elevcoach.
– En satsning som redan gett positiva resultat, säger rektorn Heidi Sundelin i ett pressmeddelande.

I Strömsunds kommun hade 3,5 procent av eleverna i årskurs tre icke godkända betyg läsåret 2012-13. Året efter hade antalet sänkts till 1,1 procent.

Enligt Heidi Sundelin beror förbättringen att skolan under några års tid varit med i EU-projektet Plug in, som räknas som Sveriges största samverkansprojekt för att motverka avhopp från gymnasieskolan.

Nu är projektet avslutat, och förutom att motverka avhopp var syftet att arbeta med frågor som närvaro och ofullständiga betyg.

Linda Söderberg jobbade i Plug in, vilket skolledningen tyckte gav goda resultat, därför blir hon nu kvar som elevcoach och uppföljningsansvarig för ungdomar som hoppat av eller inte går i gymnasiet.

– Som elevcoach ska jag fungera som ett extra stöd till eleverna i olika studiesituationer, säger Linda Söderberg.

Efter gymnasiet flyttade Linda Söderberg till USA och utbildade sig till athletic counselor, idrottskurator, vid Springfield College i Massachusetts. Där coachade hon sedan elitidrottare inom den amerikanska collegeidrotten. Hon blev kvar i sju år. Men har nu landat i Strömsund och ser många likheter mellan idrottare och gymnasieelever.

– Genom motgångar växer man och här har elitsatsande collegeungdomar och gymnasieungdomar en del gemensamt. Under studietiden behöver de lära sig vissa tekniker för att klara av studietakten, programkraven, vänner och fritidsintressen, säger hon.

– Elevcoachen är en bra tillgång när det gäller att motivera och hjälpa eleverna med att strukturera upp både sin vardag och sina studier. Genom elevcoachen ges fler elever möjlighet att nå bra studieresultat, säger Heidi Sundelin.