Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever designar hans nya hem

I minimalismens och den hållbara utvecklingens namn har eleverna i årskurs ett på Storsjögymnasiet fått en helt ny utmaning. De designar och bygger möbler till sin lärares lägenhet – av lastpallar.

För en tid sedan sålde Alee Farrohi och gav bort i princip allt i sin lägenhet. I stället fyller nu hans elever i årskurs ett på Storsjögymnasiets medielinje lägenheten på Frösön med möbler de designat, konstruerat och målat själva.

– Vi ville inte ha den här uppstartsveckan där man lär känna varandra utan vi ville gå rakt på sak. Det här är på allvar och samtidigt är det en övning där de får lära känna varandra, säger Alee Farrohi.

Två butiker i Östersund skänkte 40 lastpallar som eleverna har byggt om till säng, soffa, skrivbord och matbord, för att nämna några kreationer. Tanken är att lära eleverna att jobba i projekt, med deadlines, kundkontakt, research och konstruktion. Och resultatet blir ett väldigt originellt möblemang i en relativt vanlig tvåa. William Falk har, tillsammans med klasskamraterna Matilda Grip och Emilia Yngström konstruerat matbordet, där det finns tre hål i bordsskivan för krukor med färska kryddor.

– Vi tänkte i första hand på designen och i andra hand på funktionen. Man måste ju lyssna på kunden, säger William Falk.

Eleverna jobbar på både utomhus och inomhus för att göra sin lärare nöjd med sitt framtida möblemang. Viktor Rosén och Hanna Lidström bygger soffan.

– Det är som ett dockskåp, säger Hanna Lidström om hur det är att ansvara för någon annans inredning.

Att tömma hela lägenheten på möbler var en tanke som Alee Farrohi har haft sedan en tid. Han har studerat produktdesign och design, bland annat i USA, och under utbildningen har han fått lära sig vikten av hållbart tänkande. Han försöker föra det vidare till sina elever.

– Jag kände att det blev för mycket av grejer som man inte gör något med, säger Alee Farrohi.

– Jag speglade den här konsumtionskulturen som jag inte ville vara en del av. Först när det blev tomt kände jag mig i harmoni med mig själv, fortsätter han.

En tanke bakom projektet är att få eleverna och andra att tänka på den rådande konsumtionskulturen. Billiga varor som vi köper i väst orsakar stora miljö- och arbetsmiljöproblem i andra delar av världen, enligt Alee Farrohi. Meningen är inte att alla ska bygga sina egna möbler men kanske ställa sig frågan "behöver jag det här?", tycker Alee Farrohi.

– Jag hoppas kunna påverka andra att se att man kan göra mycket själv, och ta det lugnt med månadslönen, säger han.