Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever fick grundinformation om EU

Under måndagen återvände 47-åriga Helena Larsson Haug till Wargentinsskolan där hon tog studenten 1985.

Annons

Hon kom som mångårig anställd vid EU-kommissionen i Bryssel, som en del av EU-satsningen "Back to School".

– Ni som kan rösta, gör det, uppmanade hon församlingen av ettor och tvåor som kommit till en av de större undervisningssalarna för att lyssna till henne.

Helena Larsson Haug är biträdande chef för en 15 personer stor enhet inom EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrens- och mediafrågor.

För att få rösta i valet till Europaparlamentet måste man ha fyllt 18 år senast på valdagen 25 maj. Det utesluter bland andra Lovisa Löfvenberg från Frösön och Miriam Hamberg från Östersund.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Jag är ganska politiskt intresserad så jag vet vad jag vill rösta på, sa Lovisa som fyller 18 i december.

– För mig spelar det egentligen inte så stor roll. Jag har inte hittat något parti att rösta på. Men det är viktigt att rösta, sa Miriam som blir 18 år nästa vår.

Helena Larsson Haug berättade bland annat att det är Europarlamentet som tillsammans med ministrar från EU-länderna som beslutar om de lagförslag som EU-kommissionen lämnar.

– Den har 30 000 anställda. Men Göteborg har fler.

Hon träffade ett 70-tal elever före lunch och lika många efter.