Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever från Ås skrämmer vargar i Svarta Lådan

Hur skrämmer man iväg ovälkomna vargar?
Tja, kanske genom att slå rep och avbarka sälgstänger till vilthägn och sedan dekorera dem med läskiga bilder.

Det har högstadieeleverna i Ås jobbat med i två dagar i länskulturens Svarta Låda vid Folkets Hus i samarbete med hemslöjdskonsulenterna.

Krokoms kommun driver projektet Skapande Skola som även omfattar skolorna i Dvärsätt och Föllinge.

Temat för eleverna i Ås är Varg och som utgångspunkt har de gemensamt sett filmen Varg, byggd på Kerstin Ekmans böcker.

– Detta med hägn är en teknik som fanns på 1700-talet då man med drevkarlar ville fånga eller skrämma bort vargar för att freda sina tamdjur, berättar länshemslöjdskonsulenten Ingela Fredell.

Jenny Wärdell och Jennifer Nordlöf provar att slå rep vid den stora snurran där eleverna på några dagar tvinnat tio kilo trasor till långa och färgglada rep som ska hålla samman ett hägn.

Intill dem sitter Ludwig Cassman och skär bort barken på sälgstammar som repen ska fästas runt och i taket hänger nygjorda varglappar på tork.

Vargtema är det också på diverse lerfigurer som ska sättas samman till en hel vägg på skolan i Ås som väggdekorationer:

– Vi ska bränna och färglägga dem. En förhoppning är att därmed skapa respekt för konstverk som eleverna själva tillverkat, säger konstnären Åsa Maria Hedberg.

I ett angränsande rum jobbar flera grupper med animationer, flera jobbar med lerfigurer.

Josefin Forslund, Matilda Hagberg och Sara Köpsén har just snitsat ihop en animerad film med lergubbar:

– Det här var jättekul, vi har inte gjort film förut, men det handlar om en varg som är elak och åker på stryk, skrattar de och visar den rafflande sekvensen ur Almost Harmless som deras premiärverk döpts till.

Den 28 maj kommer mödorna av allt skapande att visas vid en utställning i Krokomshallen, där även hägnen med vargskrämsel kommer att visas.

– Väldigt positivt projekt, tycker skolans rektor Rolf Björklund.