Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever hade starköl i skåp på skolan

Elever på Vattudalsskolan i Strömsund ertappades i fredags med starköl i sina skåp på skolan.

- Jag var inte där själv, men har fått berättat för mig att personal misstänkte att det fanns alkohol i några elevers ryggsäckar. Våra regler är klara - man får inte ha alkohol på skolan. Så det här var ett brott mot de reglerna, säger rektorn Lars Rönnestrand.
Enligt de reglerna kontaktade skolan föräldrarna till de aktuella eleverna och fick även polisen att komma dit och beslagta alkoholen, som mestadels bestod i extrastark starköl.

- Eleverna är inte misstänkta för något brott, mer än mot skolans regelverk. I juridisk mening så har de inte gjort något otillåtet. Men vi tog ölen i beslag eftersom vi ska gå vidare och utreda vem som tillhandahållit den, säger Thomas Gutke, närpolischef i Strömsund.
Sent i höstas uppkom en annan situation med alkohol inblandat på Vattudalsskolan. Då kom några andra elever till skolan alkoholpåverkade. I det fallet kontaktades deras föräldrar samt även socialtjänsten.
- Men att inte vi andra föräldrar får veta något, annat än vad våra barn berättar, är märkligt. Jag förstår inte varför det ska tystas ner. De måste ge oss föräldrar en chans att hjälpa till och motarbeta sådant här, säger en förälder.
Rektor Lars Rönnestrand anser dock att det handlar om ett fåtal av alla elever på skolan som misskött sig och att det räcker med att kontakta de direkt berörda:

- Det finns ingen anledning att gå ut med allmän information kring sådana här händelser. Det bara oroar i onödan.
På polisen utreder man fortfarande misstänkt langning av alkohol där även ungdomar i högstadieåldern, 13-16 år, förekommer. Fredagens händelse var inte en del i den, men ger samma allvarliga bild:
- Det florerar langning kring skolelever och tillgängligheten på alkohol är stor tyvärr, säger Thomas Gutke, som har bokat in ett möte på Vattudalsskolan i slutet av månaden för att prata med lärare och annan personal kring alkoholfrågan.