Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever i Åre slipper betala hela hyran

Åre kommun subventionerar gymnasieelevernas hyror.
– ­Hyrorna är redan för ­höga och därför behöver inte eleverna betala hela kostnaden, menar barn- och utbildningsnämnden.

Ungefär hälften av eleverna som går på Åre gymnasieskola kommer från andra kommuner. Många av dessa elever bor i kommunens elevboenden. Tidigare var det Årehus som hyrde ut bostäderna. Men numera är det skolförvaltningen som blockhyr husen och förmedlar bostäderna till eleverna.

visat sig att blockhyrningen är betydligt dyrare än vad barn- och utbildningsnämnden räknat med. Lokalkostnaderna har tidigare inte redovisats separat och därför har tjänstemännen inte haft ordentlig kontroll över vad eleverna betalar och vad det egentligen kostar.

– Man hade ingen kontroll över vad man egentligen betalade för undervisningslokaler respektive elevboende. Det kom som en överraskning, säger Peter Bergman (S).

till rätta med kostnaderna har nämnden försökt höja hyrorna med ungefär 30 procent. Men eleverna har inte gått med på det.

– De hade inte räknat med sådana kostnader när de började gymnasiet.

I stället subventionerar barn- och utbildningsnämnden hyrorna. Det innebär 629 000 kronor i extra kostnader för nämnden.

– Jag tycker det är fel att subventionera hyror. Det känns inte bra. Vi kommer att höja hyrorna men man är inte beredd att gå hela vägen.

Han tror att höga hyror skulle avskräcka eleverna från att välja Åre gymnasieskola.

Politikerna har sett över möjligheten att bygga nya elevhem i närheten av Röjsmon. Det är dock för dyrt.

– Det blir inte billigare om vi bygger elevboenden. Även om vi skulle bygga moduler så skulle månadshyrorna hamna på omkring 3 500 kronor. Det är lika mycket som våra gamla boenden kostar.